E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9823
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par tiesībām uz nodokļa atvieglojumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūnijā, 2016
Baiba

Manam tēvam visu 2015. gadu bija III grupas invaliditāte, viņa apgādībā bija mans jaunākais brālis. Tēvs 2015. gadā nav strādājis. Vai es varu ar atpakaļejošu datumu tēvu un brāli uzrādīt kā savus apgādājamos 2015. gadā?

A
atbild:
22. jūnijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nodokļa atvieglojumu par nestrādājošu tēvu, kuram piešķirta invaliditāte, ir tiesības piemērot ar nosacījumu, ja viņš nesaņem pensiju (vecuma vai invaliditātes).

Atbilstoši Civillikuma 177. pantam līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.

Likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz fiziskai personai piemērot iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu:

  1. par bērnu, kamēr viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai,
  2. par mazbērnu vai audzināšanā paņemtu bērnu, ja no viņa vecākiem nav iespējams piedzīt uzturnaudu (alimentus), arī tikmēr, kamēr viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai,
  3. par nepilngadīgu brāli un māsu, kā arī par brāli un māsu, kamēr brālis un māsa turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ja viņiem nav darbaspējīgu vecāku,
  4. par fiziskās personas aizbildnībā vai aizgādnībā esošu personu.

Tātad iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums ir piemērojams vispirms tēvam kā vienam no bērna vecākiem.

Vecākajai māsai atvieglojums par brāli būtu piemērojams tajā gadījumā, ja tēvs nebūtu darbspējīgs vai arī  ja vecākā māsa būtu iecelta par jaunākā brāļa aizgādni.

Invaliditāte nenozīmē, ka cilvēks ir darbnespējīgs. Uz to īpaši ir norādījuši cilvēku ar invaliditāti tiesību aizstāvji. Satversmē ir noteikts, ka ikvienam ir tiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu atbilstoši savām spējām un kvalifikācijai. Arī Darba likums aizliedz jebkādu diskrimināciju invaliditātes dēļ.

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā noteikts, ka par darbspējīgu šā likuma izpratnē uzskatāma arī persona, kurai ir noteikta invaliditāte, izņemot gadījumus, kad tai ir noteikts 100 procentu darbspēju zaudējums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas