E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9809
Lasīšanai: 2 minūtes

Atbildi var sniegt gan ražotājs, gan būveksperts

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2016
Roberts

Labdien! Man ir jautājums par Ministru kabineta noteikumos Nr. 500 „Vispārīgie būvnoteikumi” 1. pielikumā pie pirmās grupas ēkām minētajām ēkām, kas ir „Atsevišķa rūpnieciski izgatavota vienstāva ēka ar apbūves laukumu līdz 60 m2, tai skaitā konteinertipa ēka vai būvizstrādājums, izņemot ēku, kurā tiek izvietota bīstamā iekārta”. Vai tādu koka māju ražotāju kā „Timbero”, „NeoShop”, „RaWood” un citu ražotās koka vasarnīcas paredzētas, tikai lai dzīvotu vasaras periodā, kas tiek objektā saliktas kopā no rūpnieciski saražotām frēzētām masīvkoka brusām, ir uzskatāmas par pirmās grupas ēkām, ja vien tās ir vienstāva un līdz 60m2? Griezos būvvaldē, bet man skaidroja, ka dārza mājas (ēkas paredzētais galvenais lietošanas veids atbilstoši būvju klasifikācijai ir 1110 „Viena dzīvokļa māja”) ar apbūves laukumu 39,2 m2 ir otrās grupas ēka. Gribēju tāpēc noskaidrot, kāda veida ēkas ir uzskatāmas par atsevišķi rūpnieciski izgatavotām vienstāva ēkām ar apbūves laukumu līdz 60 m2, tai skaitā konteinertipa ēka vai būvizstrādājumiem? Roberts

A
atbild:
30. jūnijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Saskaņā ar Vispārīgo būvnoteikumu 1. pielikumā noteikto šķiet, ka Jūsu minētās ēkas atbilst ēku 1. grupai. Ministru kabineta noteikumus Nr. 1620 “Noteikumi par būvju klasifikāciju” izstrādājusi Tieslietu ministrija, un tie nosaka būvju klasifikāciju pēc lietošanas veida; kā izriet no normatīvā akta satura, noteikumi galvenokārt paredzēti Valsts zemes dienesta kadastra vajadzībām, statistikai, projektēšanai utt.

Taču neesam ēku klasifikācijas eksperti, lai apstiprinātu vai apstrīdētu būvvaldes viedokli, turklāt nav īsti saprotams, kādam nolūkam informācija nepieciešama – būvatļaujas saņemšanai vai kādas no jautājumā minēto būvkompāniju ēkas iegādei. Par nolūkotās vasarnīcas piederību noteiktai ēku grupai noteikti var uzzināt pie konkrētā ražotāja, bet savu jautājumu varat uzdot arī sertificētam būvinženierim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas