E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9804
Lasīšanai: 2 minūtes

Bezdarbnieka pabalsta aprēķinam ņem vērā slimības pabalsta summas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2016
Dzintra

Pagājušo gadu visu noslimoju. Tagad man ir 3. grupa. Vai bezdarbnieka pabalstu rēķina no vidējās izpeļņas, vai no pēdējā gadā saņemtās slimības naudas?

A
atbild:
21. jūnijā, 2016
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina no apdrošināšanas iemaksu algām 12 kalendāra mēnešu periodā, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Saskaņā ar likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 6. panta piektās daļas 3. punktu personas, kuras saņem slimības pabalstu, ir pakļautas apdrošināšanai pret bezdarbu.

Tas nozīmē, ka slimības pabalsta saņemšanas laikā cilvēks ir pakļauts bezdarba apdrošināšanai un šis periods tiek ņemts vērā, nosakot tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, kā arī aprēķinātās slimības pabalsta summas ņem vērā, aprēķinot vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai.

Piemēram. Bezdarbnieka statuss iegūts 2016. gada jūnijā, tātad vidējā apdrošināšanas iemaksu alga bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai tiks aprēķināta par 12 kalendāra mēnešu periodu no 2015. gada aprīļa līdz 2016. gada martam.

Ja visā šajā periodā cilvēks ir slimojis un saņēmis slimības pabalstu, tad vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiks aprēķināta no piešķirto slimības pabalstu summām.

Ja noteiktajā vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas perioda daļā cilvēks ir strādājis, bet pārējā perioda daļā slimojis un saņēmis slimības pabalstu, tad vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiks aprēķināta gan no darba algām, gan no piešķirto slimības pabalstu summām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas