E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9796
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Bērna izvešana no valsts, ja aizgādības tiesības pārtrauktas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2016
liene

Labdien man ir radies jautājums. Tēvam tika pārtrauktas aizgādības tiesības, un rūpes par bērnu tagad gulst uz maniem pleciem. Vai man ir vajadzīga tēva piekrišana bērna izvešanai no valsts, ja tēvam ir pārtrauktas aprūpes tiesības ar bāriņtiesas lēmumu?

A
atbild:
14. jūlijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Ko nozīmē aizgādība, definēts Civillikuma 177. pantā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t.i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam).

Savukārt ar tiesībām noteikt bērna dzīvesvietu saprotama dzīvesvietas ģeogrāfiskā izvēle un mājokļa izvēle. Līdz ar to vecākam, kuram ir pārtrauktas aizgādības tiesības, vairs nav tiesību aprūpēt bērnu, uzraudzīt bērnu un noteikt viņa dzīvesvietu, tāpēc nav nepieciešama viņa piekrišana bērna izvešanai no valsts.

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumos “Aizgādība – vecāku kopīgās un atsevišķās rūpes par bērnu” un “Kas jāzina par bērna izvešanu uz ārzemēm”.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas