E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9788
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Satiksme

Divi servitūta ceļi uz vienu īpašumu nevar būt

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2016
Ilmārs

Vēlos uzzināt. Man piederošo zemi šķērso divi servitūta ceļi uz kaimiņa piederošo zemi, kuri gan vienā galā, gan otrā galā savienojas. Vai ir iespējams vienu no ceļiem likvidēt, vai arī drīkstu par to aizliegt pārvietoties automašīnām?

A
atbild:
15. jūnijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Viens nu ir skaidrs – nevar būt divi ceļi, kam ir servitūta statuss. Jautājums – kurš no tiem ir likumīgi nodibināts un iezīmēts robežu plānā? Atbilstoši Civillikuma 1231. pantā noteiktajam servitūtus nodibina ar likumu, ar tiesas spriedumu vai ar līgumu vai testamentu. Ceļa servitūtam kā apgrūtinājumam jābūt reģistrētam zemesgrāmatā.

To ceļu, kam nav likumīga servitūta statusa un kurš laika gaitā vienkārši ir izveidojies ieraduma pēc, protams, varat slēgt, iepriekš par to informējot kaimiņu.

Ja ceļa servitūta statuss nav piešķirts nevienam no ceļiem, tad tas ir jāizdara, pēc abpusējas vienošanās ar lietotāju izvēloties vienu no tiem. 

Izsmeļošu informāciju par ceļa servitūta izveidošanu (arī likvidēšanu) varat izlasīt LV portāla rakstā “Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas