E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9787
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

NĪ pārdošanas ienākuma nodokļa atbrīvojuma gadījumi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2016
Lauris

Gribēju noskaidrot par 15% IIN, pārdodot dzīvokli. Situācija tāda, kad es šajā dzīvoklī esmu deklerēts apmēram 20 gadus, mana māte, kas pēc papīriem ir arī īpašniece - nu jau 20 gadus, dzīvo citā vietā un arī citā vietā ir deklarēta. Jautājums, vai šajā situācijā pārdodot dzīvokli, būtu jāmaksā IIN 15%, ņemot vērā, kad īpašnieks jau ir 20 gadus, bet pēdējos piecus gadus ir deklarējies citā vietā.

A
atbild:
17. jūnijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Ienākumu nosaka, no īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un īpašumā veikto ieguldījumu vērtību tā turēšanas laikā. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ir 15%.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikti vairāki gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā, katram no tiem ir savi nosacījumi.

Nodoklis no pārdošanas ienākuma nav jāmaksā, ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese.

Nodoklis nav jāmaksā arī tad, ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums.

Vēl viena situācija, kad nav jāmaksā nodoklis: ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Tātad, ja dzīvokļa īpašniece – māte nav deklarēta dzīvoklī vimaz likumā noteikto laiku (12 mēnešus pēdējo piecu gadu laikā), pārdodot īpašumu, nodokļa atbrīvojuma nebūs. Vēl ir iespējami jau minētie divi nodokļa atbrīvojuma gadījumi, ja dzīvoklis mātei būtu vienīgais īpašums.

Par nodokļa piemērošanu individuālā  situācijā, kura pamatota ar konkrētāku informāciju, jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas