E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9781
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa atbrīvojuma saistība ar 12 mēnešu deklarēšanās periodu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2016
Benita

Labdien. Es vēlos precizēt IIN samaksas kārtību, ja tiek pārdots mantots dzīvoklis. Esmu izlasījusi daudz rakstus par šo tēmu, bet nekur nevaru atrast sīkāku skaidrojumu, ja pārdotas tiek īpašuma domājamās daļas. Katrai domājamajai daļai var būt dažādas iegādes vērtības, iegādes datumi, dažādi īpašnieki un katram var izpildīties atšķirīgi nodokļu atvieglojuma nosacījumi. Brālim un māsai pieder katram ½ domājamā daļa no dzīvokļa, īpašuma tiesības katram uz savu domājamo daļu jau ir 10 gadus (kopš 2006. gada). Brālis deklarējās dzīvoklī pirms gada (2015. gadā). Māsa bija deklarējusies ilgu laiku, bet izdeklarējās 2013. gadā. Tagad abi nolēma pārdot dzīvokli. Minētais dzīvoklis brālim un māsai nav vienīgais īpašums. 1.jautājums: Vai pareizi saprotu, ka katram par savu ½ domājamo daļu IIN kalkulācija NĪ pārdošanas gadījumā var atšķirties? Brālim nodoklis pārdošanas gadījumā par savu daļu vispār nav jāmaksā, jo viņam izpildās atbrīvojuma nosacījumi – īpašumā ir ilgāk par 5 gadiem un pēdējos 12 mēnešus pirms dzīvokļa pārdošanas ir deklarējies šajā dzīvoklī. Bet māsai nodokļa atbrīvojuma nav, jo neizpildās nosacījums par deklarēšanās faktu 12 mēnešus pirms dzīvokļa pārdošanas. Agrāk normatīvie akti paredzēja, ka 12 mēnešu deklarēšanās periods varbūt jebkurš pēdējo 5 gadu (60 mēnešu) laikā ( https://lvportals.lv/visi/skaidrojumi/266215-nekustama-ipasuma-pardosana-kad-jamaksa-nodoklis/ ). Ja šī interpretācija būtu spēkā, tad māsai arī būtu nodokļa atbrīvojums. Tā kā kopš 2015. gada šī interpretācija ir mainījusies un ir noteikts, ka 12 mēnešu deklarēšanās periodam jābūt tieši pirms NĪ atsavināšanas (http://ifinanses.lv/raksti/tiesu-prakse/saistibu-tiesibas/nekustama-ipasuma-davinajums-tiesu-prakse ), tad māsai nodokļa atbrīvojuma nav. 2.jautājums: Vai pareizi saprotu, ka māsai par savas mantotās un pārdotās daļas IIN jārēķina no starpības starp ½ domājamās daļas iegādes vērtību (mantojuma masā nav noteikta, tāpēc par iegādes vērtību jāņem 2006. gada kadastrālā vērtība, kas tiek dalīta uz pusēm) un atsavināšanas vērtību, kas tiek dalīta uz pusēm? 3.jautājums: Kā jāaprēķina IIN no dzīvokļa pārdošanas, ja māsa pirms pārdošanas darījuma uzdāvina savu ½ domājamo daļu brālim un brālis iegūst īpašumā visu dzīvokli? Šādi brālis iegūst dzīvokli īpašumā pakāpeniski 2 etapos. 1. etapā - saņemot mantojumā ½ daļu un 2. etapā - saņemot otru ½ daļu kā dāvinājumu no māsas. Starp abiem etapiem ir 10 gadu intervāls. Vai tad par katru etapu IIN jāaprēķina atšķirīgi? Par pirmo etapu, kad brālim īpašumā bija mantota ½ domājamā daļa – nodoklis no pārdošanas nav jāmaksā, jo izpildās atbrīvojuma nosacījumi – īpašumā ir ilgāk par 5 gadiem un pēdējos 12 mēnešus pirms dzīvokļa pārdošanas ir deklarējies šajā dzīvoklī. Par otro etapu, kad īpašumā iegūst māsas daļu un dzīvokli pārdod kā vienu veselu īpašumu – vai brālim jāmaksā IIN par pārdoto māsas daļu?

A
atbild:
20. jūnijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

No Jūsu izklāstītās informācijas izriet, ka šajā gadījumā abiem īpašniekiem ir tiesības uz nodokļa atbrīvojumu. Jo saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikumiem ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas ar nodokli neapliek, ja nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese).

Šāda likuma norma joprojām ir spēkā. Nosacījums par deklarētās dzīvesvietas 12 mēnešu periodu nozīmē, ka tie ir jebkuri 12 mēneši visu 60 mēnešu laikā pirms dzīvokļa pārdošanas, nevis to, ka tiem noteikti jābūt 12 mēnešiem tieši pirms pārdošanas. Tātad - laika periods, kad nekustamais īpašums bijis fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta (12 mēneši), ir 12 mēneši pēc kārtas pēdējo 60 mēnešu laikā līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai.

Pārdodot nekustamo īpašumu, ja ir neskaidrības par nodokļa piemērošanu, visi jautājumi jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas