E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9779
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērnudārzu no pusotra gada vecuma

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2016
sigita

Labdien! Jautājums par pašvaldību līdzfinansējumu privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm. Ja bērnam 1.5 gads paliek septembra beigās, bet bērnudārzā sāk iet ar 1. septembri, vai šajā gadījumā līdzfinansējums tiks saņemts pilnā apmērā vai daļēji, apmaksājot tikai par periodu no dienas, kad palika 1.5 gads līdz mēneša beigām? Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
22. jūnijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Izglītības likuma 17. panta 2.daļa paredz pašvaldības pienākumu segt privātas pirmsskolas izglītības iestādes izmaksas gadījumā, ja bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā. Izmaksas jākompensē tādā apmērā, kas atbilst vienam audzēknim nepieciešamajām izmaksām attiecīgās pašvaldības uzturētā bērnudārzā.

Kārtība, kādā pašvaldība sedz pirmsskolas izglītības programmas (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) izmaksas privātai izglītības iestādei, noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 709 “Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei”.

No normatīvo aktu regulējuma izriet, ka pašvaldībai nav pienākuma līdzfinansēt privāto bērnudārzu bērnam, kurš nav sasniedzis pusotra gada vecumu. Tas nozīmē, ka jautājumā aprakstītajā situācijā pašvaldības līdzfinansējums tiks izmaksāts proporcionāli dienu skaitam pēc pusotra gada vecuma sasniegšanas septembra mēnesī. Taču, lai noskaidrotu precīzu atbildi, aicinām vērsties dzīvesvietas pašvaldībā, jo tai nav liegts ieviest labvēlīgāku līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību, kurai attiecīgi jābūt precizētai konkrētās pašvaldības saistošajos noteikumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas