E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9778
Lasīšanai: 3 minūtes

Par tiešajiem norēķiniem dzīvokļu īpašnieki var nolemt sapulcē

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2016
Ilona Zandmane

Vai SIA – ūdens apgādes un kanalizācijas pakalpojumu sniedzējs saskaņā ar „Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumu” un MK noteik. Nr. 174.un Nr. 524. jaunajā līgumā, kas noslēgts ar 21 dzīvokļa mājas dzīvokļu īpašnieku pilnvarotu personu, ir tiesīgs vienpersoniski pāriet uz netiešo norēķinu kārtību ? Līdz šim katrs norēķinājās tieši saskaņā ar sava dzīvokļa ūdens skaitītāja rādījumu, paziņojot to SIA, saņemot rēķinu un to apmaksājot. Cik saprotu, iepriekš minētie normatīvie akti vairāk attiecas uz ūdens piegādes „saimniecisko” lietu sakārtošanu, bet nevis uz pāriešanu uz netiešiem norēķiniem. Arī veiktie grozījumi „Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā” veikti ar mērķi ieviest tiešos maksājumus un nodrošināt taisnīgāku maksājumu sadali un aizsargāt godīgos maksātājus. Paldies par atbildi!

A
atbild:
30. jūnijā, 2016

No jautājuma satura var saprast tā: ir SIA, kas piegādā pakalpojumu, un ir noslēgts līgums par tiešajiem norēķiniem ar katru no dzīvokļu īpašniekiem. Pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs noteikt pamatprincipus par pakalpojuma sniegšanas nosacījumiem, tostarp norēķiniem. Ja ir radušās kādas problēmas, komersants var pieņemt lēmumu, piemēram, par tiešiem norēķiniem ar katru dzīvokļa īpašnieku. Tas, piemēram, bija raksturīgi laikā, kad daudzi apsaimniekotāji rīkojās negodīgi un nepārskaitīja pakalpojumu sniedzējiem visu par komunālajiem pakalpojumiem iekasēto naudu.

Tagad pakalpojumu sniedzējs acīmredzot ir nolēmis, ka ērtāk un izdevīgāk būs norēķināties nevis ar daudziem klientiem, bet mājas pārvaldnieku. Īstenībā iedzīvotāji šim lēmumam nevar iebilst, jo Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums regulē citu (pretēju) situāciju – kā no netiešajiem norēķiniem pāriet uz tiešajiem, ja iniciatīvu izrādījuši paši dzīvokļu īpašnieki. 

Ja dzīvokļu īpašnieki vēlas saglabāt individuālo norēķinu kārtību, viņiem ir jāsasauc kopsapulce un ar balsojumu jāpieņem attiecīgs lēmums – lai arī pakalpojumu sniedzējs noslēdz līgumu ar nama apsaimniekotāju, norēķini notiek individuāli. Kā noprotams no jautājuma, dzīvokļu īpašnieki šādu lēmumu nav pieņēmuši. Ja lēmums ir pieņemts, tad nama pārvaldniekam un pakalpojumu sniedzējam tas ir saistošs. 

Bet dzīvokļu īpašniekiem gan jāņem vērā : ja iepriekš pakalpojuma sniedzējs par tiešajiem norēķiniem īpašu samaksu neprasīja, tad tagad likums atļauj to darīt, un uzrēķins par individuālo apkalpošanu var būt diezgan ievērojams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas