E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9756
Lasīšanai: 5 minūtes

Uz pilngadīga bērna uzturu nav attiecināms minimālais uzturlīdzekļu apmērs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2016
Jūlija

Ja bērns sasniedzis 18g.vecumu un turpina mācīties, vai uzturlīdzekļi no tēva puses, kuri tiek brīvprātīgi maksāti noteiktajā apmērā, jāturpina maksāt iepriekšējā kārtībā, jeb ir kādi papildus noteikumi vai nodokļi?

A
atbild:
22. jūnijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

No jautājuma saprotams, ka līdz šim vecāki ir savā starpā spējuši vienoties gan par uzturlīdzekļu apmēru, gan to izmaksas kārtību. Ja vecākus un pilngadību sasniegušo jaunieti tā apmierina, ir iespējams turpināt uzturlīdzekļus nodrošināt līdzšinējā kārtībā, taču pretējā gadījumā gan vecākam, kam ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus, gan pašam bērnam ir tiesības šo kārtību mainīt, savstarpēji vienojoties vai ceļot attiecīgu prasību tiesā. Tā kā bērns ir pilngadīgs, strīda gadījumā savas tiesības tiesā bērnam jāaizstāv pašam vai ar pilnvarotas personas palīdzību.

Lai gan Civillikuma 179. panta pirmajā daļā noteiktais vecāku pienākums samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu nebeidzas ar brīdi, kad bērns sasniedz pilngadību, jo “šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt”, situācija pēc pilngadības sasniegšanas tomēr ir citāda. Ja līdz pilngadības sasniegšanai bērns atrodas vecāku aizgādībā un vecāku pienākums uzturēt savu bērnu ir absolūts beznosacījuma pienākums, tad pēc astoņpadsmitās dzimšanas dienas galvenais kritērijs, lemjot par pienākumu maksāt uzturlīdzekļus pilngadīgam bērnam, ir bērna spēja pašam sevi uzturēt un ir jābūt kādiem objektīviem apstākļiem, kāpēc pilngadību sasniedzis bērns var tikt uzskatīts par darbnespējīgu.

Tā kā likumdevējs nav noteicis kritērijus, kā noteikt, vai bērns spēj pats sevi apgādāt, Augstākās tiesas Senāts 2015. gada 7. janvāra spriedumā lietā Nr. SKC-1478/2015 secina: "Civillikuma 179. pants interpretējams tā, ka bērns, kurš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un nav vecāks par 24 gadiem, ir uzskatāms par nespējīgu sevi apgādāt, līdz ar to vecākiem ir pienākums uzturēt bērnu.” Savukārt, ja līdztekus mācībām bērns strādā un gūst ienākumus vai arī mācības pārtrauc, tad vecāks, kuram ir uzturlīdzekļu maksāšanas pienākums, mainoties apstākļiem, ir tiesīgs uzturlīdzekļu apmēru samazināt vai izmaksu pārtraukt. Strīdus par uzturlīdzekļiem izšķir tiesa.

Otra būtiska atšķirība starp pienākumu maksāt uzturlīdzekļus līdz bērna pilngadībai un pēc pilngadības sasniegšanas ir tāda, ka līdz astoņpadsmitajai dzimšanas dienai minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir jānodrošina neatkarīgi no mantas stāvokļa un spējas uzturēt bērnu (Civillikuma 179. panta piektā daļa). Piemēram, ja jautājums par vecāka pienākumu nodrošināt uzturlīdzekļus nepilngadīga bērna uzturam tiktu izskatīts tiesā, lemjot par uzturlīdzekļu piedziņu minimālajā apmērā, pēc būtības strīds nav iespējams un tiesai pat nav jāvērtē atbildētāja ienākumi un spēja uzturēt bērnus, jo uzturlīdzekļu nodrošināšana valstī noteiktajā minimālajā apmērā ir katra vecāka absolūts un neapstrīdams pienākums jebkurā dzīves situācijā.

Taču minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kas noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” ir attiecināms tikai uz bērniem, kas ir jaunāki par 18 gadiem. Līdz ar to, ja pilngadību sasniedzis bērns turpina mācīties pilna laika klātienē un nestrādā, tēvam ir jāturpina maksāt uzturlīdzekļus, taču ir iespējams, ka tiek pārskatīts līdzšinējais uzturlīdzekļu apmērs, samērojot bērna tēva mantas stāvokli un spēju maksāt uzturlīdzekļus ar bērna ikdienas vajadzībām pilnvērtīga mācību procesa nodrošināšanai. Uzturlīdzekļus nav paredzēts aplikt ar nodokļiem.

Vairāk par uzturlīdzekļu piedziņu pilngadīga bērna uzturam un uzturlīdzekļu apmēra noteikšanu lasiet LV portāla skaidrojumā "Uzturlīdzekļi bērnam pēc pilngadības sasniegšanas – ko paredz likums un ņem vērā tiesa".

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas