E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9739
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Katras ES valsts atbildību par ģimenes pabalstiem nosaka regula

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2016
Andris

Labdien! Patlaban dzīvoju un strādāju Vācijā. Mana draudzene patlaban ir stāvoklī un dzīvo un strādā Latvijā. Laikā, kad mana draudzene būs dekrēta atvaļinājumā, viņa plāno pārcelties uz dzīvi Vācijā, un mēs plānojam noslēgt laulību. Arī bērnu paredzēts dzemdēt Vācijā. Vai mana draudzene var saņemt pabalstus (maternitātes, bērna piedzimšanas, vecāku, ģimenes valsts, bērna kopšanas) no Latvijas, ja viņa dzīvos Vācijā?

A
atbild:
15. jūnijā, 2016
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Vita Cinīte, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālo pabalstu likums  paredz, ka bērna piedzimšanas pabalsts pienākas Latvijā pastāvīgi dzīvojošajām personām, kurām piešķirts personas kods un kuru bērniem ir piešķirts personas kods.

Tātad, ja uz pabalsta pieprasīšanas brīdi māte kopā ar bērnu pastāvīgi dzīvos Vācijā, tad nebūs nosakāmas tiesības uz bērna piedzimšanas pabalstu.

Attiecībā uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem kā maternitātes un vecāku pabalsts, primāri Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) noteiks, vai personai pienākas šie pabalsti, respektīvi, tiks noteikts, vai persona, kura pieprasa šos pabalstus, ir sociāli apdrošināta saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad,  vai ir darba ņēmējs vai pašnodarbinātais apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā.

Ja personai pienāksies maternitātes pabalsts, tad tā izmaksa tiks nodrošināta neatkarīgi no personas dzīvesvietas valsts.

Attiecībā uz ģimenes pabalstu maksājumiem (vecāku pabalsts, bērna kopšanas pabalsts, ģimenes valsts pabalsts) tiks noteikta kompetence, tas nozīmē, tiks noteikts, kura valsts ir atbildīga par ģimenes pabalstu izmaksu pilnā apmērā (primārā valsts) un kura valsts šajā ziņā ir sekundārā (izmaksās ģimenes pabalstu starpību, ja tāda radīsies).

Ņemot vērā to, ka vecāki strādā dažādās ES dalībvalstīs, tad ģimenes tiesības uz ģimenes pabalstiem nosaka Regula Nr. 883/2004. Ja bērna vecāki ir nodarbināti dažādās dalībvalstīs, šajā gadījumā māte Latvijā un tēvs Vācijā, tad atbildīga par ģimenes pabalstu piešķiršanu pilnā apmērā ir tā vecāka nodarbinātības valsts, kurā kopā ar vecāku dzīvo bērns (primāri kompetentā valsts). Savukārt otra dalībvalsts (otra vecāka nodarbinātības valsts) nodrošina ģimenes pabalstu izmaksu starpības apmērā, ja pabalstu apmērs šajā otrajā valstī ir lielāks (sekundāri kompetentā valsts).

Tātad, ja māte ar bērnu dzīvos Vācijā, saglabājot darba attiecības Latvijā, savukārt Jūs strādāsiet Vācijā, tad primāri kompetentā valsts ģimenes pabalsta izmaksāšanā būs Vācija. Lai saņemtu ģimenes pabalstus no Vācijas, Jums būs jāiesniedz attiecīgs iesniegums Vācijas kompetentajā iestādē. VSAA minētajā gadījumā nodrošinās ģimenes pabalstu izmaksu starpības apmērā, salīdzinot Latvijā un Vācijā piešķirtos viena veida ģimenes pabalstus.

Lūdzam informēt VSAA par apstākļiem, kas varētu ietekmēt ģimenes tiesības uz  pabalstiem, tai skaitā dzīvesvietas maiņu, darba attiecību pārtraukšanu Latvijā un/vai uzsākšanu citā valstī vai arī bērna tēva nodarbinātības pārtraukšanu vai uzsākšanu citā dalībvalstī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas