E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9674
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ekonomika
1
8
1
8

Vai kanabidiols ir aizliegta viela?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. maijā, 2016
Janis

Labdien! Vai Latvijā ir atļauta kaņepju eļļas saturoša kanabidiolu (CBD) (delta 9 Tetrahidrokanabidols ir 1 aizliegto narkotiku grupā), bet vai CBD jeb kanabidiols arī ir aizliegta viela? Latvijas dabā augošā sējas kaņepe satur nelielos daudzumos gan vienu, gan otru.

A
atbild:
20. jūnijā, 2016
Veselības ministrija
Agnese Gusarova, preses sekretāre
Pārtikas un veterinārais dienests
Inese Levane, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte

Viela kanabidiols (saīsinājumā – CBD) atsevišķi nav iekļauta MK noteikumos Nr. 847 "Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem", kuru pielikumos iekļauti aizliegto narkotisko un psihotropo vielu saraksti. Noteikumu 1. pielikuma 2.5.10. punktā iekļauta aizliegto vielu grupa "Dibenzopirāni", kas aptver no kanabinola atvasinātus savienojumus, bet vienlaikus satur norādi, ka aizliegums neattiecas uz kanabidiolu. Vienlaikus viela delta-9-tetrahidrokanabinols un tā stereoķīmiskie varianti ir iekļauti noteikumu 2. pielikuma 3.2. punktā. 

Savukārt saskaņā ar likuma “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” III nodaļas 6. panta otro daļu Latvijā ir aizliegts audzēt Indijas kaņepes, bet atļauts audzēt sējas kaņepes (Cannabis sativa subsp. sativa) - šķiedras un sēklu ieguvei, kā arī dārzkopības mērķiem. Sējas kaņepju sējumus ierīko tikai atklātā laukā, tās nedrīkst audzēt telpās un segtajās platībās – siltumnīcās vai zem plēves. Sējas kaņepju audzēšanai atklātā laukā nav nekādu ierobežojumu, un šo augu sēklas un to produktus ir atļauts izmantot pārtikā.

Visas kaņepes vairāk vai mazāk satur īpašas aromātiskas organiskas vielas, tā sauktos kanabinoīdus, no kuriem viens – tetrahidrokanabinols (THC) ir psihi iespaidojoša viela, kas visvairāk uzkrājas lapās un ziedkopās, bet sēklās to ir vismazāk.

Šobrīd Eiropas Savienībā pārtikā nav noteiktas THC pieļaujamās normas.

ES ir izveidots sējas kaņepju šķirņu saraksts, kuru audzēšanai ir paredzēti atbalsta maksājumi, un šo kaņepju audzēšanas laikā augos kopējais THC saturs nedrīkst pārsniegt 0,2%. THC kontrole augos saistībā ar atbalsta maksājumiem ir Valsts augu aizsardzības dienesta kompetencē.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas