E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9659
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Visu nosaka īres līgums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. maijā, 2016
Fēlikss

Labdien! Vai tā ir taisnība, ka, izīrējot savu īpašumu, sastādot un abpusēji parakstot līgumu, kurā ir atrunāti varianti, kad un cik ilgā laikā īrniekam pēc īpašnieka uzteikuma telpas jāatbrīvo, tas var notikt tikai tad, ja to vēlas īrnieks? Tā ir, ka īrniekam tagad ir tiesības palikt svešā īpašumā kaut vai līdz mūža galam?

A
atbild:
31. maijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Viss ir atkarīgs no nosacījumiem, kas iekļauti īres līgumā. Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 2. panta otrajā daļā ir noteikts: “Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums.”

Ja īres līgumā precīzi ir noteikts termiņš, līdz kuram dzīvojamā platība tiek izīrēta, tad pēc šā termiņa beigām īrniekam tā ir jāatbrīvo.

Īres līgums ir jānoslēdz ļoti apdomīgi: riskanti ir noslēgt līgumu, nenorādot termiņu vai, piemēram, iekļaujot šajā dokumentā saistību, kas paredz īrnieka tiesības prasīt līguma pagarināšanu (6. panta otrā daļa). Tad izīrētājam ir tiesības atteikt īres līguma pagarināšanu tikai pie atsevišķiem nosacījumiem. Īres līgumā var iekļaut nosacījumus par dzīvojamās platības pieņemšanu un nodošanu ar īpašu aktu: ja, īres līguma termiņam beidzoties, atklājas, ka telpām nodarīts kaitējums, tad īrniekam saskaņā ar īres līgumu tie īpašniekam jāatlīdzina. Īres līgumā detalizēti var formulēt izīrētāja un īrnieka pienākumus, tostarp noteikt īres maksas kārtību un termiņus, lai turpmāk izvairītos no domstarpībām.

Īres līgumā uzreiz jāparedz visi nosacījumi, jo dzīvojamās telpas īres līguma nosacījumus var grozīt, īrniekam un izīrētājam rakstveidā vienojoties (13. panta pirmā daļa).

Pirms noslēgt īres līgumu, ieteicams ļoti rūpīgi izlasīt likumu “Par dzīvojamo telpu īri”, taču, lai šis darījums tiktu nokārtots juridiski nevainojami un izīrētājs tiesiski maksimāli aizsargāts, ieteicams pirms īres līguma noslēgšanas konsultēties ar pieredzējuši juristu.

Derīgu informāciju par īres tiesiskajām attiecībām varat atrast arī rakstā LV portālā “Drošības nauda, rokas nauda: atšķirība, līgumi, maksāšanas kārtība”.

Sliktākajā variantā diemžēl pastāv bīstamība, ka īrnieks dzīvojamo platību labprātīgi neatstāj, un tad to var izlikt piespiedu kārtā uz tiesas sprieduma pamata.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas