E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9656
Lasīšanai: 5 minūtes

Ja nav dokumentu, darījums nav pierādāms

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. maijā, 2016
Laurita

Sveiki. Situācija ir tāda, ka pirms 20 gadiem mans tēvs no viena vīrieša par 500 Ls (tādās cenās laikam bija dzīvokļi) nopirka dzīvokli. Samaksāja naudu un vācās iekšā, taisīja remontu utt., bet līgumu un dzīvokļa papīrus nedabūja. Aizbildinājums tāds, ka esot pazaudēti. Līdz šim brīdim nekas netika kārtots. Tagad ievācos šajā dzīvoklī, esam jauna ģimene, ar 3 mēnešus vecu bērnu, tāpēc gribam, lai būtu droši, ka šis dzīvoklis ir nokārtots. Sākām interesēties par dzīvokļa pārrakstīšanu uz manu vārdu (ar tēvu vienojāmies). Tagad pēkšņi atklājās, ka tas dzīvoklis nepiederēja tam vīrietim, bet viņa māsai, un viņš pārdevis viņas dzīvokli. Sazinājāmies ar to māsu, viņa saka, ka esot domājusi, ka tie 500 Ls esot bijusi kā īres maksa par šiem 20 gadiem (kaut nekāda runa par īrēšanu nebija). Viņai vajagot pirkuma līgumu, un tikai tad viņa pārrakstīšot dzīvokli mums. Jautājums tāds, vai viņa mūs var izlikt no dzīvokļa? Ja mēs gribētu vēlreiz pirkt šo dzīvokli, vai viņa var prasīt tādu naudu, par kādām naudām tagad var nopirkt dzīvokli laukos, tas ir apmēram 3000 eiro? Mēs būtu gatavi samaksāt vēlreiz tos 500 Ls (apmēram 700 eiro), taču ko darīt, ja viņa nepiekritīs? Gribas piebilst, ka dzīvoklis šobrīd izskatās trīsreiz labākā stāvoklī nekā bija, kad tēvs to nopirka!

A
atbild:
30. maijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Cik var spriest no Jūsu jautājumā iekļautās informācijas, dzīvokļa lieta neizskatās visai iepriecinoši.

1. Jebkura darījuma tiesiskumu apliecina dokumenti. Ja Jūsu tēvs maksāja naudu par dzīvokļa īpašuma iegādi, tad pretim bija jābūt dzīvokļa īpašuma pirkšanas/pārdošanas līgumam, dzīvokļa īpašuma dokumentiem un sekojošai īpašuma reģistrācijai zemesgrāmatā uz Jūsu tēva vārda.

2. Šķiet, arī pirms 20 gadiem dzīvokli par 500 latiem nopirkt nevarēja, šī iemaksa varēja būt kā rokas nauda – iemaksa kā garantijas, ka dzīvoklis tiek pirkts un noteiktos termiņos pircējs samaksās visu īpašuma iegādes summu. Bet arī tad bija nepieciešams pirkuma līgums un līgums par rokas naudas iemaksu. (Par rokas naudu sīkāk izlasāms LV portālā rakstā “Drošības nauda, rokasnauda: atšķirība, līgumi, maksāšanas kārtība”.)

3. Tā kā no jautājuma izriet, ka par samaksātajiem 500 latiem nav nekādu dokumentu, tad šis maksājums faktiski nav pierādāms.

4. Ja ar dzīvokļa īpašnieci nav bijis noslēgts arī īres līgums, tad iznāk, ka ne Jūsu tēvam, ne Jūsu ģimenei šajā dzīvojamā platībā nav tiesību uzturēties. Jo likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 2. pantā ir noteikts: “Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums.”

Taču ir viena neskaidrība – ja visus gadus tēvs uzturējās šajā dzīvoklī, tad arī maksāja par komunālajiem pakalpojumiem un mājas apsaimniekošanu. Tad jābūt arī rēķiniem, kurus viņš apmaksājis, tādējādi, iespējams, ir pierādāmas faktiskās īres attiecības, kaut arī īres līguma nav.

5. Par dzīvokļa turpmāko izmantošanu Jums ir jāvienojas ar dzīvokļa īpašnieci. Jau laikus jāsamierinās, ka iepriekšējais maksājums iepriekš minēto apstākļu dēļ nav pierādāms un to īsti kā argumentu izmantot nevarēs. Labi arī tas, ka īpašniece to atzīst un uzskata par īres maksājumu. Diezin vai par 500 eiro īpašniece dzīvokli pārdos. Jūs varētu risināt jautājumu vai nu par pakāpenisku dzīvokļa vērtības nomaksu, vai terminēta īres līguma noslēgšanu uz iespējami ilgu laiku – kas, iespējams, būtu izdevīgi abām pusēm.

Pirms pārrunām ar dzīvokļa īpašnieci tomēr būtu vērts doties uz konsultāciju pie nekustamā īpašuma lietās pieredzējuša jurista.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas