E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9652
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodoklis nekustamā īpašuma pārdošanas ienākumam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. maijā, 2016
Ainārs

Labdien! Man ir jautājums par dzīvokļa pārdošanu un pēc tam par nodokļu nomaksu. Vai tā ir taisnība, ja es savu dzīvokli izīrēju gadu citai personai, tad man, pēc gada to pārdodot, nav jāmaksā nodoklis? Cik liels ir nodoklis, pārdodot nekustamo īpašumu? Un ja par īri tā ir, varētu palūgt linku ielikt, kur tas likums ir rakstīts. Paldies!

A
atbild:
30. maijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Ienākumu nosaka, no īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un īpašumā veikto ieguldījumu vērtību tā turēšanas laikā. Nodokļa likme ir 15%. Tas ir noteikts likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Nodokli maksā īpašnieks. Likumā nav paredzēts atbrīvojums no nodokļa īpašniekam tādēļ, ka viņš dzīvokli izīrē.

Likuma 9. pantā ir noteikts, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek ienākumu no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas nodokļa maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese.

Papildus minētajam likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikti arī citi izņēmumi, kad ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas netiek ietverts gada apliekamajā ienākumā un aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Proti, ja:

  • tiek atsavināts nekustamais īpašums, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis maksātāja vienīgais nekustamais īpašums;
  • gūtais ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā nodokļa maksātāja vienīgais nekustamais īpašums) no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Nosakot, vai nekustamais īpašums nodokļa maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, vērtē, vai nekustamais īpašums nav izmantots saimnieciskajā darbībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas