E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9651
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājumus uzkrāt ir prettiesiski

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. maijā, 2016
anonīms

Labdien! Sakiet, cik ilgi var krāties atvaļinājums, ja uzņēmumā esmu nostrādājis 2 gadus, bet atvaļinājumā esmu ticis 4 nedēļas, cik saprotu, vēl 4 nedēļas ir atlikušas. Cik ir maksimālās dienas, ko darba devējs izmaksā atvaļinājumā, pārtraucot darba attiecības? Esmu dzirdējis, ka daudz krāties nevar, jo tad tiek zaudēts atvaļinājums. Ja uzņēmumam ir grūtības atrast darbiniekus, es varu neiet vairākus gadus atvaļinājumā, tikai ir jautājums, vai, piemēram, ja būs sakrātas 100 vai 200 neizņemtas dienas, par tām dienām tiks samaksāts, pārtraucot darba attiecības? Vai vispār uzņēmums ir tiesīgs nelaist atvaļinājumā, ja nav kas strādā?

A
atbild:
01. jūnijā, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbiniekam Darba likumā ir tiesības uz ikgadēju četru kalendāro nedēļu atvaļinājumu. Tikai izņēmuma situācijās, kad tas ir nepieciešams uzņēmuma nepārtrauktas darba gaitas nodrošināšanai, ar darbinieka rakstveida piekrišanu darba devējs var atvaļinājuma daļu (2 nedēļas) pārcelt uz nākamo gadu, to pievienojot nākamā gada atvaļinājumam. Šādi pārcelt daļu atvaļinājuma var tikai vienu reizi ( DL 149. panta trešā daļa).

Atvaļinājumu neizmantot un uzkrāt ir gan prettiesiski, gan riskanti veselībai, kā arī riskanti finansiāli. Jo, neraugoties uz to, ka Darba likums paredz darba devējam, darba attiecības pārtraucot, izmaksāt darbiniekam kompensāciju par visiem neizmantotajiem atvaļinājumiem, praksē nereti tas netiek pildīts un kompensāciju nākas mēģināt piedzīt tiesas ceļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas