E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9650
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses

Par grāmatvedības prasībām ES projektā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. maijā, 2016
Sandra

Labdien! Es piedalījos Nodarbinātības valsts aģentūras pasākumā "Pasākumi komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai" un saņemšu 2 dotācijas: 1. vienreizēju komercdarbības dotāciju 3000 EUR biznesa plāna īstenošanai saskaņā ar tāmi; 2. dotāciju Atbalsta saņēmēja ienākumiem biznesa plāna īstenošanas ienākumiem pirmajos sešos mēnešos jeb mēneša dotāciju 370 EUR * 6 mēneši. Esmu piereģistrējusies kā pašnodarbinātā. Jautājumi: 1. Vai šīs abas dotācijas ir jāuzskaita kā pārējie ieņēmumi un kurā ailē jāatspoguļo ieņēmumu izdevumu žurnālā? Vai tās jāuzrāda pilnā apmērā šogad, ja tiek izmantotas izdevumos arī nākamajā gadā, kā arī pamatlīdzekļu iegādei? 2. Vai šīs dotācijas un izdevumi pēc tāmes jāņem vērā, nosakot valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objektu? Izdevumi pēc tāmes ir citos periodos.

A
atbild:
01. jūnijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieku atbalstam un  nodarbinātības veicināšanai ir paredzēta Eiropas Savienības struktūrfondu nauda.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) mājaslapā publicētā informācija liecina, ka šī pasākuma -  komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai - mērķis ir sniegt konsultatīvus un finanšu atbalsta pasākumus, kas palīdz bezdarbniekiem ar iepriekšēju sagatavotību un ievirzi komercdarbības veikšanā uzsākt komercdarbību vai pašnodarbinātību un veiksmīgi darboties izvēlētajā jomā ne mazāk kā divus gadus.

Pasākumā var iesaistīties bezdarbnieki, kuri:

  • ir ieguvuši profesionālo vidējo izglītību vai augstāko izglītību uzņēmējdarbības, biznesa vadības vai citā tām pielīdzināmā jomā vai jomā, kurā plānots uzsākt komercdarbību vai pašnodarbinātību;
  • ir apguvuši profesionālās izglītības programmas, kas nodrošina nepieciešamās zināšanas uzņēmējdarbības vadības jomā vai jomā, kurā plānots uzsākt komercdarbību vai pašnodarbinātību;
  • ir ieguvuši profesionālo vidējo izglītību vai augstāko izglītību un apguvuši neformālās izglītības programmu (ne mazāk kā 120 akadēmiskās stundas) ar uzņēmējdarbības vadību saistītā jomā.

Pasākuma laikā bezdarbnieki saņem nepieciešamo palīdzību un atbalstu komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai: konsultācijas biznesa plāna sagatavošanā un izstrādāšanā (20 konsultācijas 6 nedēļu laikā).

Ja NVA izraudzīts eksperts devis pozitīvu slēdzienu par biznesa plāna dzīvotspēju un nepieciešamo Nodarbinātības valsts aģentūras atbalstu, tiek sniegtas:

  • konsultācijas biznesa plāna īstenošanas pirmajā pašnodarbinātības vai komercdarbības gadā (20 konsultācijas);
  •  komercdarbības dotāciju biznesa plāna īstenošanai – ne vairāk kā 3000 EUR atbilstoši apstiprinātajai biznesa plāna tāmei;
  •  mēneša dotāciju pasākuma īstenošanas sākumposmā (pirmajos sešos mēnešos) - valstī noteiktās minimālās darba algas apmērā.

Par šo atbalstu LV portāls ir rakstījis publikācijā „Iespēja no bezdarbnieka kļūt par komersantu”.

Konsultatīvajam atbalstam  biznesa plāna sagatavošanā un izstrādāšanā būtu jāietver arī grāmatvedības, nodokļu, mārketinga, finanšu plānošana. Konsultanti sniedz padomu gan sākumā, gan arī biznesa veidošanas laikā.

Ja Jūsu izglītība, zināšanas, prasmes ir atzītas par pietiekamām šāda Eiropas finansējuma piešķiršanai, NVA (pie konsultantiem, ekspertiem, speciālistiem) jānoskaidro arī jautājumi, kas saistīti ar grāmatvedības kārtošanas prasībām konkrētā projekta ietvaros.

Saimnieciskās darbības veicējs kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā un uzskaita gan ieņēmumus, gan izdevumus. Ja ar grāmatvedību paša spēkiem nevar tikt galā, šādus pakalpojumus sniedz privāti komersanti nodokļu un grāmatvedības jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas