E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9648
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kam jāmaksā par ūdens krāna nomaiņu un ūdens padeves atslēgšanu?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. maijā, 2016
Vita

Vai man ir jāmaksā par stāvvada noslēgšanu, ja maina skaitītāju ūdenim un krānu līdz skaitītājam? Vai tas netiek segts no mājas naudas?

A
atbild:
02. jūnijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvokļa īpašuma likuma 3. pantā ir noteikts – atsevišķā īpašuma daļa (tātad dzīvokļa īpašnieka īpašums) ir inženiertīkli un inženierkomunikācijas līdz kopīpašuma stāvvadiem, kā arī inženieraprīkojuma elementi (tai skaitā virtuves aprīkojums, ventilācijas ierīces, tualetes, dušas un vannas aprīkojums), bez kuriem kopīpašumā esošās dzīvojamās mājas daļas elementi var funkcionēt patstāvīgi.

Savukārt 4. pantā noteikts – kopīpašumā ietilpst dzīvojamo māju apkalpojošās inženierkomunikāciju sistēmas, iekārtas un citi ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistīti funkcionāli nedalāmi elementi, kas nepieder pie atsevišķā īpašuma.

Protams, par Jūsu minētajām darbībām un ierīču maiņu tik sīki nekas nav izklāstīts, un nevienā likumā arī visus iespējamos gadījumus nosaukt un tiem piemeklēt normatīvo regulējumu nav iespējams. 

Ministru kabineta noteikumos Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” (tie attiecināmi, ja dzīvokļu īpašnieki māju nav pārņēmuši savā valdījumā un noteikuši īpašu kārtību) ir minēts, ka ūdens patēriņa skaitītājus var uzstādīt gan paši dzīvokļu īpašnieki par saviem līdzekļiem, gan nama pārvaldnieks par mājas kopīgajiem apsaimniekošanas līdzekļiem.

Kāda kārtība ir Jūsu mājā un kas par ko maksā, nav zināms.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro – ja par šo jautājumu īsti skaidrības nav, tad dzīvokļu īpašniekiem sapulcē būtu jānolemj, kas šādos gadījumos ir maksātājs. “Es uzskatu, ka ūdens patēriņa skaitītājam būtu jāatrodas apsaimniekotāja atbildības robežās kā kopīpašuma daļai: ja šāds krāns nav kopīpašumā, tad pārvaldnieks konkrētajam dzīvoklim nevar atslēgt ūdeni. Jābūt tā, ka atsevišķā īpašuma robeža sākas no šī krāna, un tad arī nekāda papildu maksa nav jāmaksā.

Ja šī atbildības robeža nav noteikta, var būt tā, ka katrā mājā šie jautājumi tiek kārtoti atšķirīgi. Ja pārvaldnieks prasa atsevišķu samaksu, var teikt, ka tas nav labais tonis, nav laba prakse. Ja dzīvokļu īpašniekiem šāda kārtība nav pa prātam, kā jau minēju, jautājums par konkrētu pakalpojumu apmaksu saistībā ar inženierkomunikācijām un ūdens patēriņa skaitītājiem ir jāizlemj dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē.”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas