E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9630
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kapitāla pieaugumu summē, ja gadā pārdoti vairāki īpašumi

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2016
Anna Bombāne

No zs, kura sastāv no 9 zemes gabaliem, tika atdalīti 3 zemes gabali, uz viena no tiem ir neliela būve. IIN 15% būs jāmaksā tikai par to zemes gabalu, vai no visa kopējā ieguvuma?

A
atbild:
25. maijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā saskaņā ar likumu „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli jeb nodokli no kapitāla pieauguma. Ienākumu nosaka, no īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un īpašumā veikto ieguldījumu vērtību tā turēšanas laikā. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ir 15%.

No katra zemes gabala ir atsevišķs ienākums, katram tiek noteikta iegādes vērtība, arī būvei. Ar nodokli neapliek lauksaimniecības zemes pārdošanas ienākumu, ja pircējs atbilst likumā noteiktajiem kritērijiem (likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.7 pants. Īpaši noteikumi ienākuma noteikšanai no lauksaimniecības uzņēmuma vai lauksaimniecības zemes atsavināšanas). Nosacījumu par šo nodokļa atbrīvojumu nepiemēro, ja atsavina nekustamo īpašumu un šā nekustamā īpašuma objektu kopību veido lauksaimniecības zeme un ēkas vai būves.

Taksācijas gada kapitāla pieaugumu summē, ja taksācijas gadā atsavināti vairāki nekustamie īpašumi. Ja aprēķinātais kapitāla pieaugums par taksācijas gadu no viena īpašuma atsavināšanas ir negatīvs, bet no cita atsavināšanas – pozitīvs, radušos zaudējumus attiecībā uz taksācijas gadu var segt ar pozitīvo kapitāla pieaugumu, iesniedzot gada kapitāla pieauguma ienākuma precizēšanas deklarāciju, sākot ar pēctaksācijas gada 1. martu.

Par nodokļa piemērošanu konkrētā situācijā jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas