E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9622
Lasīšanai: 2 minūtes

A lapu maksā par dienām, kurās būtu bijis jāstrādā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. maijā, 2016
Lengina Štolcere

Darba nespējas lapa A no 14.03.2016.-17.03.2016. Darbs diennakts dežūras un dienas darbs pēc grafika. Vidējā izpeļņa mēnesī 4597,326 eiro (no š.g. februāra līdz septembrim 2015.) Cik būs aprēķinātā A DNL manā gadījumā? Paldies par atbildi.

A
atbild:
26. maijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darbnespējas lapu A desmit dienu periodā apmaksā darba devējs. Slimības naudu maksā par dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā. Darba devēja pienākums ir izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75% no vidējās izpeļņas par 2. un 3. slimības dienu un ne mazāk kā 80% - no 4. slimības dienas.

Ja darbnespējas A lapas periodā kādā dienā, par kuru jāmaksā slimības nauda, pēc grafika bija paredzēts strādāt, slimības nauda tiks aprēķināta par tik stundām, cik paredzēts grafikā.

Savukārt, ja darbiniekam saskaņā ar grafiku nebija jāstrādā, darba devējam nav pienākuma aprēķināt un izmaksāt slimības naudu.

Darba likuma 75. pantā noteikts, ka vidējā izpeļņa aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu.

Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, stundas vidējo izpeļņu reizinot ar vidējo nostrādāto stundu skaitu darba dienā, kuru aprēķina, pēdējo sešu mēnešu laikā nostrādāto stundu skaitu dalot ar kalendāra darba dienu skaitu (izņemot attaisnotu prombūtni) pēdējo sešu mēnešu laikā.

Stundas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto stundu skaitu.

Darbnespējas lapas aprēķinu izskaidrot jāprasa darba devējam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas