E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9620
Lasīšanai: 4 minūtes

Jāizvieto jauna, noteikumiem atbilstoša ēkas numura zīme

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2016
Viktors

Labdien. Sakiet, lūdzu, uz ko norāda uzraksts “Valsts īpašums” uz mājas numura plāksnītes – uz ēkas piederību vai uz zemi zem mājas piederību? Konkrētais jautājums pēc adreses Sarkandaugavas iela 5, Rīgā - tā ir mazģimeņu sērija. Kāpēc, ja mājas dzīvokļi ir privatizēti un zeme zem mājas ir mājas īpašumā, uzraksts ir “valsts īpašums”? Paldies.

A
atbild:
23. maijā, 2016

Sarkandaugavas ielā 5 šobrīd visi dzīvokļi ir privatizēti, un katra dzīvokļa īpašniekam pieder arī domājamās daļas no zemes vienības. Līdz 2007. gadam māja un zeme ir piederējusi Latvijas valsts Centrālai dzīvojamo māju privatizācijas komisijai.

Kārtību, kādā izvieto ielu un laukumu nosaukuma zīmes, ēku, telpu grupu numura zīmes un virziena rādītājus uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, administratīvo atbildību par noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontroli nosaka Rīgas domes 2013. gada 22. oktobra saistošie noteikumi Nr. 62 "Par ielu un laukumu nosaukuma zīmju, ēku, telpu grupu numura zīmju un virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem izvietošanas kārtību Rīgas pilsētā".

Šo noteikumu 20. punkts nosaka, ka “par ēkas numura zīmes izgatavošanu un izvietošanu atbilstoši šo noteikumu prasībām ir atbildīgs ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs”, savukārt 22. punkts nosaka, kādai informācijai ir jābūt norādītai uz ēkas numura zīmes:

“Ēkas numura zīmi izgatavo atbilstoši 8., 9., 10. un 11. pielikumā noteiktajam paraugam, norādot tajā šādu informāciju:

22.1. ielas nosaukumu;

22.2. ēkas numuru;

22.3. (svītrots ar Rīgas domes 09.06.2015. saistošajiem noteikumiem Nr.155);

22.4. (svītrots ar Rīgas domes 09.06.2015. saistošajiem noteikumiem Nr.155).”

Līdz tam 22.3 un 22.4 punkts bija šādi:

22.3. zemesgabala, uz kura atrodas ēka, grupas un grunts numuru;

22.4. norādi par ēkas piederību:

22.4.1. vārdu "privātīpašums" vai ēkas īpašnieka iniciāļus un uzvārdu, vai arī juridiskas personas nosaukumu;

22.4.2. vārdus "valsts īpašums", ja ēkas īpašniece ir valsts;

22.4.3. vārdus "pašvaldības īpašums", ja ēkas īpašniece ir pašvaldība;

22.4.4. vārdu "kopīpašums", ja ēka ir valsts un pašvaldības, valsts un privātpersonas, pašvaldības un privātpersonas īpašumā.

Savukārt šo noteikumu 23. punkts nosaka, ka “mainoties noteikumu 22. punktā minētajai informācijai, ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs par saviem līdzekļiem trīs mēnešu laikā izvieto jaunu ēkas numura zīmi atbilstoši šo noteikumu prasībām” (šāds punkts bija arī noteikumu iepriekšējai redakcijai, kas bija spēkā līdz 01.08.2015.).

Tātad – ēkas īpašnieki ir atbildīgi par to, lai ēkas numura zīme atbilstu šī brīža normatīvo aktu prasībām.

Savukārt šo noteikumu 47. punkts nosaka, ka:

47. Noteikumu izpildi kontrolēt un sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolus atbilstoši savai kompetencei ir tiesīgi:

47.1. Rīgas domes Administratīvās inspekcijas inspektori.

Papildus Būvvalde norāda, ka šo noteikumu 54. punkts nosaka, ka ēkas numura zīmes, kas uzstādītas no 2014. gada 1. janvāra līdz 2015. gada 1. augustam, nav jāmaina.

Tātad, ja šīs numuru zīmes satur vairāk informācijas, nekā noteikumi šobrīd paredz (nekustamā īpašuma īpašnieku), tās drīkst saglabāt un nemainīt, jo noteikumu 50. punkts paredz, ka ēkas īpašniekam piecu gadu laikā no noteikumu spēkā stāšanās dienas, ir jādemontē šo noteikumu prasībām neatbilstošās zīmes un jāizvieto zīmes, kas atbilst noteikumos pievienotajiem paraugiem (bez īpašnieka).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas