E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9611
Lasīšanai: 3 minūtes

Pabalstu rēķina no iemaksu algas 12 mēnešu periodā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2016
Marina

Labdien! Vēlos uzzināt, kā tiks aprēķināts maternitātes pabalsts sekojošā situācijā: līdz š.g. 14. janvārim biju bērna kopšanas atvaļinājumā, 15. janvārī atsāku strādāt pilnu darba laiku. No š. g. 1. septembra man ir plānots grūtniecības atvaļinājums un otrais bērns piedzimst ātrāk, nekā pirmajam paliks divi gadi. Darba devējs veiks sociālās iemaksas no 15. janvāra līdz 31. augustam; B lapa būs no 1. septembra, B lapas aprēķinam jāizmanto periodu no 2015. gada jūlija līdz 2016. gada jūnijam, bet iemaksas tika atsāktas tikai 2016. gada janvārī. Kā VSAA noteiks vidējās apdrošināšanas iemaksas šajā konkrētajā gadījumā? Vai atkāpšanās par 32 mēnešiem iemaksu noteikšanai var tikt piemērota?

A
atbild:
22. jūnijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām. Maternitātes pabalsts tiek piešķirts 80% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums.

Vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, pārejošas darba nespējas (slimības pabalsta), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas, atvaļinājuma bez darba algas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, dienas.

Jums 12 mēnešu periodā, ko ņem vērā pabalsta aprēķinam, daļā ir iemaksu alga, no tās arī tiks rēķināts maternitātes pabalsta apmērs. Tātad – izslēdzot iepriekš nosauktos periodus.

Tad, ja visā 12 mēnešu periodā iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem, paredzot iespēju atkāpties 32 kalendāra mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums.

Savukārt, ja, kopjot bērnu vecumā līdz 2 gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķir lielākajā apmērā - kāds tiek aprēķināts no jauna, vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu, pārrēķinot attiecīgi tam vecāku pabalsta atvietojumam (izvēlētā izmaksas ilguma procentuālajam lielumam), kas būs noteikts jaundzimušā bērna kopšanai.

Pabalstu apmēru, pamatojoties uz konkrētiem personas datiem, aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Tāpēc par pabalstiem individuālā situācijā varat uzzināt, rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas