E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9608
Lasīšanai: 3 minūtes

Izliekot no dzīvokļa, trūcīgajiem jāierāda cita dzīvošanai derīga telpa

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2016
Kristīne

Vai var izlikt no pašvaldības dzīvokļa, kurā ir izveidojies īres un komunālo maksājumu parāds, bez citas dzīvesvietas ierādes ģimeni, kura ilgstoši bija atzīta kā trūcīga, kurā aug 3 nepilngadīgie bērni un dzīvo divi invalīdi?

A
atbild:
23. maijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Arī iedzīvotājiem, kuriem ir tiesības īrēt pašvaldības dzīvokli, ir jāmaksā īres un komunālie maksājumi. Trūcīgajiem un maznodrošinātajiem pašvaldības sniedz palīdzību šo maksājumu kārtošanai.

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 28.2 pants (Dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšana, ja īrnieks ir parādā īres maksu un maksu par pamatpakalpojumiem)  nosaka:

“Izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, izliekot īrnieku kopā ar viņa ģimenes locekļiem un citām personām bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas, šādos gadījumos:

1) ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā dzīvojamās telpas īres maksu, lai gan viņam bija nodrošināta iespēja lietot dzīvojamo telpu saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu un normatīvajiem aktiem;

2) ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā par pamatpakalpojumiem, lai gan viņam bija nodrošināta iespēja izmantot pamatpakalpojumus saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu un normatīvajiem aktiem.”

Ja dzīvojamās telpas īres līgums tiek izbeigts, pamatojoties uz šā panta pirmo daļu, un īrnieks atbilst kādai no šā likuma 36.1 panta pirmajā daļā minētajām īrnieku kategorijām, attiecīgā pašvaldība triju mēnešu laikā pēc tam, kad ir stājies spēkā tiesas spriedums par īrnieka izlikšanu no dzīvojamās telpas, ierāda īrniekam citu dzīvošanai derīgu dzīvojamo telpu.

Likuma 36.1 pants nosaka, ka pašvaldība sniedz palīdzību maznodrošinātam īrniekam, kas tiek izlikts no dzīvojamās telpas:

1) ja viņš sasniedzis pensijas vecumu vai ir darbnespējīgs invaliditātes dēļ;

2) ja ar viņu kopā dzīvo un viņa apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns, aizgādnībā esoša persona vai maznodrošināta pensijas vecumu sasniegusi persona, vai arī maznodrošināta persona, kura ir darbnespējīga invaliditātes dēļ.

Dzīvošanai derīga dzīvojamā telpa ir apgaismojama, apkurināma telpa, kas piemērota cilvēka ilglaicīgam patvērumam un sadzīves priekšmetu izvietošanai. Piešķiramai telpai nav jābūt līdzvērtīgai tai telpai, no kuras īrnieks tiek izlikts.

Tātad likums neaizliedz izlikt nemaksātājus no dzīvokļa. Kārtību, kādā no dzīvokļa parādu dēļ izlikta ģimene var saņemt citu pašvaldības palīdzību, nosaka pašvaldības savos saistošajos noteikumos. Tāpēc par to jāuzzina savā pašvaldībā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas