E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9602
Lasīšanai: 3 minūtes

Izīrētājam nav pienākuma iemitināt dēlu, kam ir ģimene

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2016
Valentīna

Labdien! Ir situācija: vienistabas dzīvokļa īrniece ir māte, viņa tur dzīvo. Dzīvoklis pieder pašvaldībai. Īrniece vēlas izīrēt dzīvokli dēlam (precēts, nepilngadīgo bērnu nav, deklarēta dzīvesvieta citā pašvaldībā - divistabu dzīvoklī, kura īrniece ir sieva un kur viņš atbilstoši likumdošanai ir ģimenes loceklis). Ņemot vērā likuma „Par dzīvojamo telpu īri” (turpmāk – Likums) 9.p., dēls nav ģimenes loceklis. Likuma 2.p. 2.d. – dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums. Bez tam Likuma 3.p. nosaka: dzīvojamās telpas īres līguma priekšmets var būt atsevišķs dzīvoklis, dzīvokļa daļa vai dzīvojamā māja. Par atsevišķu īres līguma priekšmetu nevar būt istabas daļa vai caurstaigājama istaba, kā arī palīgtelpas. Sakiet lūdzu, vai pašvaldībai ir tiesības dot atļauju uz apakšīres līguma noslēgšanu starp māti un dēlu?

A
atbild:
27. maijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 9. pantā ir noteikts: īrniekam ir tiesības iemitināt viņa īrētajā dzīvojamā telpā savu laulāto, vecākus (adoptētājus), darbnespējīgos brāļus un māsas un pilngadīgos bērnus, kuriem nav savas ģimenes, ja tam piekrituši visi attiecīgajā dzīvojamā telpā dzīvojošie īrnieka pilngadīgie ģimenes locekļi un ja iepriekš par to rakstveidā informēts izīrētājs.

Tādējādi patiešām no likuma izriet, ka izīrētājam nav pienākuma piekrist dēla, kuram ir ģimene, iemitināšanai mātes dzīvoklī. 

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro, ka pašvaldībām nereti ir grūtības noskaidrot – ir pieaugušam ģimenes loceklim ģimene vai nav, un tad, iespējams, arī dod atļauju šādam ģimenes loceklim tikt ierakstītam īres līgumā (9. panta septītā daļa). Taču, ja izīrētājs dod piekrišanu dēla iemitināšanai dzīvoklī un tam piekrīt arī māte (9. panta piektā daļa), īstenībā  pēc izīrētāja ieskatiem to var darīt. Tam, ka dzīvoklī ir tikai viena istaba, šajā gadījumā nav nozīmes, jo īres līgums jau ir noslēgts par visu dzīvokli un netiek slēgts no jauna.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas