E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9582
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Jāsniedz informācija par pamatdarbības veidu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2016
Aija

Vēlos SIA, kas nodarbojas ar kravu pārvadājumiem, pievienot darbības veidus - automobiļu rezerves daļu un piederumu mazumtirdzniecība un automobiļu apkope un remonts. Sakiet, kādas darbības nepieciešamas veikt? Ja SIA juridiskā adrese ir Rīgā, vai pārreģistrācija ir veicama tikai Rīgā?

A
atbild:
26. maijā, 2016

2015. gada 13. oktobrī stājās spēkā grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”, saskaņā ar kuriem nodokļu maksātāja pienākums ir līdz 1. maijam iesniegt Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā informāciju par iepriekšējā taksācijas gada pamatdarbības veidu, ja tas iepriekšējā taksācijas gadā ir mainījies un neatbilst iepriekš sniegtajai informācijai. Savukārt, ja NACE kods vairs nepastāv, ir jāsniedz ziņas līdz 1. maijam par pamatdarbības veida koda izmaiņām, izvēloties NACE kodu no aktuālā kodu klasifikatora. 

Saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 15. panta 1. daļas 15. punktu nodokļu maksātājam ir pienākums, izmantojot VID EDS, līdz 1. maijam iesniegt nodokļu administrācijai informāciju par iepriekšējā taksācijas gada pamatdarbības veidu, ja tas iepriekšējā taksācijas gadā ir mainījies un neatbilst nodokļu administrācijai sniegtajai informācijai. Nodokļu maksātāji, kas uzsāk saimniecisko darbību, informāciju iesniedz mēneša laikā pēc saimnieciskās darbības reģistrācijas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā vai Valsts ieņēmumu dienestā. Savukārt gadījumā, ja mainās esošais pamatdarbības veids, mainīt to nav iespējams tekošajā taksācijas periodā.

Tādējādi nodokļu maksātājam ir pienākums sniegt VID informāciju par pamatdarbības veidu atbilstoši saimnieciskās darbības statistiskās klasifikācijas aktuālajiem kodiem – NACE.

Savukārt informācijas sniegšana par papildu darbības veidiem likumā nav noteikta kā obligāta prasība un sniedzama pēc nodokļu maksātāja izvēles kā informatīva rakstura visā taksācijas periodā bez ierobežojuma.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas