E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9576
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība

Par smēķēšanas aizliegumu kopīpašumā jāvienojas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. maijā, 2016
Inguna Ziemele

Vēlos noteikt smēķēšanas aizliegumu privātīpašumā gan ēkā, gan piegulošajā zemesgabalā. Kādas ir manas tiesības un veids, kā to risināt, ja esam divi kopīpašnieki (ja tam ir kāda nozīme, mana īpašuma daļa ir lielāka jeb 3/4) un otrs, visticamāk, labprātīgi nepiekritīs nesmēķēt. Smird visa kāpņutelpa, kaut ēkā smēķē tikai dzīvoklī, teritorijā arī brīžiem jāmūk, jo vējš atpūš dūmus, bet aizrādīt par vēlu, jo cigarete jau tuvu beigām.

A
atbild:
10. jūnijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Praktiski šajā situācijā tiesībsargājošās iestādes palīdzēt nevar, jo atbilstoši Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā noteiktajam smēķēt personīgā dzīvokļa iekštelpās nav aizliegts.

Attiecībā uz daudzdzīvokļu dzīvojamām ēkām likuma 10. pants paredz aizliegumu smēķēt kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās, kā arī uz balkoniem, lodžijām, ja kāds no mājas iedzīvotājiem pret to pamatoti iebilst.  Turklāt 10. panta otrās daļas 9. punktā uzsvērts, lai gan smēķēt ir aizliegts publiskās ēkās, būvēs un publiskās telpās, šis aizliegums neattiecas uz publiskās ēkās esošajiem dzīvokļiem. Tātad pēc analoģijas smēķēšanas aizliegumi nav attiecināmi uz personīgo dzīvokli, ja vien netiek smēķēts bērna vai grūtnieces klātbūtnē.

Līdz ar to konflikti par smēķēšanu dzīvojamās ēkas dzīvokļos vai caur atvērtu logu pamatā ir savstarpējas cieņas vienam pret otru un līdzcilvēku veselību jautājums, kas attiecīgi risināms savstarpēju sarunu ceļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas