E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9575
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par būvatļauju izskaidros vietējā būvvaldē

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. maijā, 2016
Ilga

Kas NAV jāsaskaņo ar būvvaldi? Ņemot vērā, ka šobrīd ir jāsaskaņo lielākā daļa priekšmetu un dažās būvvaldēs "atvieglotā saskaņošana" ir tikpat smaga kā projekta apstiprināšana, baidos kaut ko uzstādīt, piemēram, pirkto 3x3 m dārza lapeni, kas tikai jānoliek un ko var pārnest. Dārza soliņu? Skulptūru dārzā?

A
atbild:
16. maijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

"Atbilstoši spēkā esošajam normatīvajam regulējumam visu šķūnīšu, lapeņu, nojumīšu, dārza māju ar platību līdz 25 m2, tostarp "sirsniņmājiņu" būvniecība ir jāsaskaņo būvvaldēs, jo visi šie objekti pieder pie pirmās grupas būvēm," LV portālam ir skaidrojusi Rīgas pilsētas būvvaldes Patvaļīgās būvniecības izvērtēšanas nodaļas vadītāja Monta Ābele-Sedliņa.

Nosaukt visus objektus, kuri nav jāsaskaņo būvvaldē, protams, nav iespējams, jo tie patiešām var būt no suņubūdas, saliekamas dārza mājiņas līdz lapenēm, skulptūrām un tamlīdzīgi. Taču no iepriekš minētā ir skaidrs, ka būvvaldē faktiski nav jāsaskaņo tik niecīga būve kā suņubūda. Plašāku izklāstu par būvniecības atļaujām varat izlasīt LV portālā rakstā "Nelikumīga būvniecība. Kā būvēt droši un likumīgi".

Taču uzreiz piebilde – šī ir informācija no Rīgas pilsētas būvvaldes. Pēc Būvniecības likuma (2014. g.) un ar to saistīto normatīvo aktu stāšanās spēkā arī būvniecības speciālisti neņemas skaidrot, tieši kādām sīkbūvēm un vides objektiem obligāti nepieciešama būvatļauja un kuriem ne, jo vietējās būvvaldēs šīs prasības tiekot interpretētas atšķirīgi. Maza, pārvietojama lapene, kura netiek uzstādīta uz iebūvētiem pamatiem, visticamāk, nebūs uzskatāma par nelikumīgu un tādēļ sodāmu būvniecību. Taču, lai viss būtu droši un likumīgi, varat uzzināt, kaut vai piezvanot pa tālruni vietējai būvvaldei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas