E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9574
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Saziņai ar tiesu izpildītāju ir noteikta kārtība

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. maijā, 2016
Natālija

Sveiki! Man ir jautājums. Situācija tāda, ka vairākus gadus atpakaļ, nedomājot un zaudējot galvu, iekūlos parādos. Tiesa piesprieda maksāt, protams. Bija pastāvīgs darbs, uz kuru tad arī ZTI kundze nosūtīja rīkojumu par ieturējumiem no DA XX % apmērā. Šo ziņu saņēmu no grāmatvedes, jo man nekādu paziņojumu nebija. Dzīve iegrozījās tā, kā man šobrīd jau vairākus gadus nav darba, esmu bezdarbniece, bet nesen pabeidzu koledžu un esmu intensīvos darba meklējumos. Pagājušajā nedēļā man bija bankā "jauks" pārsteigums, – mans konts ir bloķēts par konkrētu naudas summu. Šajā kontā tiek ieskaitīts mans invaliditātes pabalsts un mana bērna invaliditātes pabalsts, un bērna nauda. Lai to izņemtu, man tagad jāgaida, kad tiks ieskaitīta visa nauda, lai vienā reizē ar komisiju 13 EUR izņemtu no bankas, jo bankomātā nevaru. No ZTI man nekāda paziņojuma nav bijis. Tos vairākus gadus atpakaļ man bija lielas grūtības sazināties ar viņu, jo mūždien kaut kas nebija – vai nu viņa, vai sistēma neveras vaļā, vai vēl kaut kas. Tagad tā pati situācija, lai ar viņu sazinātos, man uz "aklo" jābrauc nezin kur? Jo telefons ir aizņemts.

A
atbild:
19. maijā, 2016

Situācijas apraksts liecina, ka Jums ir līdz galam nenokārtotas parādsaistības.

Nav iespējama situācija, ka tiesu izpildītāja nebūtu Jūs informējusi par Jūsu parādsaistībām. Uzsākot lietu, tiesu izpildītāja saskaņā ar Civilprocesa likuma 555. panta normām Jums ierakstītā pasta sūtījumā nosūtīja priekšlikumu izpildīt tiesas nolēmumu labprātīgi. Šis paziņojums Jums tika nosūtīts uz deklarēto dzīves vietas adresi vai adresi, kas bija norādīta tiesas nolēmumā. Lai par to pārliecinātos, Jūs varat vērsties pie tiesu izpildītājas un klātienē iepazīties ar savu izpildu lietu, kā arī lūgt uzrādīt ierakstīto vēstuļu sarakstu.

Pēc tam tika nosūtīts rīkojums uz darbavietu par ieturējumiem no darba samaksas parādsaistību dzēšanai.

Bloķēts bankas konts ir normāla situācija parādu piespiedu piedziņas procesā. Jo piedziņas vēršana uz naudas līdzekļiem kredītiestādēs ir viens no piespiedu izpildes līdzekļiem, kas norādīti Civilprocesa likuma 557. pantā. Jānorāda, ka tiesu izpildītājam neviens normatīvais akts neuzliek pienākumu brīdināt parādnieku, ka tiks bloķēti bankas konti. Tādējādi pašreizējā situācijā Jūs varat vērsties bankā un, uzrādot pasi, izņemt skaidrā naudā līdz 370 eiro mēnesī (minimālā mēneša darba alga).

Jūs varat un Jums vajadzētu vērsties pie tiesu izpildītājas klātienē un mēģināt vienoties par pakāpenisku, labprātīgu parāda apmaksu. Jums būtu jāuzraksta iesniegums, kurā norādāt, ka apņematies katru mēnesi maksāt konkrētu naudas summu. Tāpat iesniegumā būtu nepieciešams norādīt, ka kontā saņemat bērna invalīda kopšanas pabalstu un invaliditātes pabalstu un lūgt kontu atbloķēt. Iespējams, tiesu izpildītāja tam piekritīs un dos rīkojumu bankai konta atķīlāšanai.

Saziņai ar tiesu izpildītāju ir noteikta kārtība. Internetā ir pieejama zvērinātu tiesu izpildītāju mājaslapa www.lzti.lv Tajā ir atrodama pilna informācija par katru Latvijā strādājošo tiesu izpildītāju: biroja adrese, tālrunis, fakss, e-pasts, pieņemšanas laiks. Tiesu izpildītājs vai viņa darbinieki atbild uz parādnieku telefona zvaniem katru darba dienu visas dienas garumā. Tā ir ierasta prakse pie jebkura tiesu izpildītāja. Tiesu izpildītājiem ir konkrēti pieņemšanas laiki, taču parasti praksē tiesu izpildītāji pieņem apmeklētājus katru darba dienu. Tāpat tiesu izpildītājam ir oficiāls e-pasts. Uz to parādnieks var iesūtīt sev interesējošos jautājumus, un tiesu izpildītājam ir pienākums uz tiem atbildēt. Līdz ar to nevarētu rasties situācija, ka Jūs nevarat sazināties ar savu tiesu izpildītāju vai Jums nebūtu iespējams noskaidrot, kur atrodas Jūsu tiesu izpildītāja prakses vieta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas