E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9542
Lasīšanai: 4 minūtes

Slimības dēļ atvaļinājums nezūd, to pārceļ un piešķir

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2016
Elina

Labdien. Vēlos noskaidrot par atvaļinājumu. No 2014. gada marta līdz 2014. gadam man bija slimības lapa (darba trauma), tā rezultātā netika izmantots atvaļinājums. 2015. gadā darba devējs atļāva izmantot 2 nedēļas no šī atvaļinājuma un ikgadējo atvaļinājumu. Vai šogad es varu izmantot 2 nedēļas no 2014. gada atvaļinājuma un ikgadējo? Darba devējs valsts iestāde, saka, esot mainījušies likumi un atlikušās 2 nedēļas no 2014. gada varēšu saņemt tikai kompensācijā, aizejot no darba. Vai tā ir taisnība?

A
atbild:
27. maijā, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma piešķiršanas principi

Darbinieka ikgadējais atvaļinājums ir saistīts ar viņa individuālo darba gadu, nevis ar kalendāro gadu. Individuālo gadu skaita no darba līguma noslēgšanas dienas līdz nākamā gada šim laikam. Jautājumā nav norādīts darba līguma noslēgšanas laiks, kas ir būtisks precīzai atbildei par atvaļinājuma izmantošanu.

Slimības laiks dod tiesības uz atvaļinājumu

Jūs norādāt, ka atvaļinājums 2014. gadā nav izmantots darba traumas rezultātā. Atbilstoši Darba likuma 152. pantam, laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ieskaita laiku, kad darbinieks bijis faktiski nodarbināts pie attiecīgā darba devēja, un laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, tostarp pārejošas darbnespējas laiku. Savukārt Darba likuma 150. pants paredz, ka ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā.

Tātad tiesības uz atvaļinājumu par laiku, kad bija darbnespējas lapa, Jums ir.

Atvaļinājuma pārcelšana - darba devēja iniciatīva un darbinieka rakstveida piekrišana

Darba likuma 149. panta trešā daļa, kas regulē atvaļinājuma pārcelšanu, kā norādīts Darba likuma komentāros, ir saistīta ar darba devēja iniciatīvu,  kad atvaļinājuma piešķiršana pilnā apmērā ir nelabvēlīga uzņēmuma normālam darba ritmam un darbinieka rakstveida piekrišanu atvaļinājuma pārcelšanai,  nevis ar situāciju, kad atvaļinājumu nav bijis iespēju izmantot darbnespējas dēļ: “Izņēmuma gadījumos, kad ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršana darbiniekam pilnā apmērā kārtējā gadā var nelabvēlīgi ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā, ar darbinieka rakstveida piekrišanu pieļaujams pārcelt atvaļinājuma daļu uz nākamo gadu. Šādā gadījumā atvaļinājuma daļa kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Pārcelto atvaļinājuma daļu pēc iespējas pievieno nākamā gada atvaļinājumam. Atvaļinājuma daļu var pārcelt tikai uz vienu gadu.”

Tādējādi Jūsu darba devēja iespējamā atsauce uz šeit citētā panta pēdējo teikumu (atvaļinājuma daļu var pārcelt tikai uz vienu gadu) neattiecas uz Jūsu situāciju un ir interpretējama citādi. Valsts darba inspekcijas sagatavotais informatīvais materiāls par darba un atpūtas laiku paredz, ka darbiniekam divu gadu laikā ir jāizmanto ne mazāk kā astoņas nedēļas ilgs atvaļinājums. Ar šo nosacījumu likumdevējs ir noteicis izslēgt iespēju regulāri katra kārtējā gada atvaļinājuma daļu pārcelt uz nākamo gadu.

Izrietoši no iepriekšteiktā Jums ir tiesības uz neizmantotā atvaļinājuma daļu un to piešķirt ir darba devēja kompetencē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas