E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9526
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
4
4

Smēķēšanas aizliegumi attiecas arī uz elektroniskām smēķēšanas ierīcēm

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2016
Olegs

Добрый день! Вопрос про электронные сигареты. 1. Распространяется ли запрет на курение эл. сигарет в общественных местах, при использовании жидкости без никотина? Если нет, то как это будут контролироваться/проверяться например, сотрудниками полиции? 2. Если я буду использовать Небулайзер (ингалятор) + жидкость для эл. сигарет без никотина, что говорит закон в этом случае? (Ведь небулайзер попадает под описание законом "эл. сигареты", тоже пар, тоже ингаляция.) Если вдруд астматик находясь в общественном месте, будет использовать небулайзер для ингаляции лекарства - это тоже нарушение закона? Спасибо!

Labdien! Jautājums par elektroniskajām cigaretēm. 1. Vai aizliegums smēķēt sabiedriskās vietās attiecas arī uz elektroniskajām cigaretēm, ja tās uzpildītas ar nikotīnu nesaturošu šķidrumu? Ja nē, tad kā, piemēram, policijas darbinieki to kontrolēs/pārbaudīs?  2. Ja es izmantošu nebulaizeru (inhalatoru) + šķidrumu elektroniskajām cigaretēm bez nikotīna, ko šādā gadījumā paredz likums? (Nebulaizers taču atbilst likumā aprakstītajām “elektroniskajām cigaretēm”, arī tvaiks, tā pati inhalācija.) Ja pēkšņi astmatiķis, atrodoties sabiedriskā vietā, izmantos nebulaizeru zāļu inhalācijai – vai arī tas būs likuma pārkāpums? Paldies! 

A
atbild:
26. maijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

2016. gada 20. maijā spēkā stājas jauns Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums (Tabakas aprites likums), kas cita starpā paredz stingrākus smēķēšanas ierobežojumus publiskās vietās un citu personu klātbūtnē. Vietas, kur aizliegts smēķēt, ir uzskaitītas Tabakas aprites likuma 10. pantā.

Atbildot uz jautājumu, vai šie aizliegumi ir attiecināmi arī uz elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm, kuras nesatur nikotīnu, jāsāk ar to, ka Tabakas aprites likuma 1. panta 26. punktā ir iekļauta definīcija terminam - “smēķēšana”. Smēķēšana ir “smēķēšanai paredzēta tabakas izstrādājuma, augu smēķēšanas produkta vai jaunieviesta tabakas izstrādājuma lietošana tādā veidā, ka to var ieelpot, kā rezultātā izdalās dūmi, vai elektroniskās smēķēšanas ierīces, jaunieviesta tabakas izstrādājuma vai cita izstrādājuma (izņemot ārstniecības līdzekļus) lietošana ar mērķi apzināti caur iemuti ieelpot nikotīnu vai citas ķīmiskas vielas saturošu tvaiku vai dūmus”.

Tātad šī likuma izpratnē smēķēšana ir arī elektroniskās smēķēšanas ierīces lietošana, savukārt astmas zāļu inhalēšana nav uzskatāma par smēķēšanu un līdz ar to tā sabiedriskās vietās nav aizliegta.

Tabakas aprites likumā ir iekļauta arīdzan termina “elektroniskā smēķēšanas ierīce” definīcija (1. panta 7. punkts). Elektroniskā smēķēšanas ierīce ir:

a)      elektroniskā cigarete, kas ir izstrādājums vai šā izstrādājuma daļa, ieskaitot kapsulu, rezervuāru un ierīci bez kapsulas vai rezervuāra, kuru var izmantot, lai caur iemuti ieelpotu nikotīnu saturošu tvaiku, un kas var būt vienreizējas lietošanas vai uzpildāma ar uzpildes flakonu un rezervuāru, vai uzlādējama ar vienreizējas lietošanas kapsulām,

b)      elektroniska ierīce, kas ir izstrādājums vai šā izstrādājuma daļa, ieskaitot kapsulu, rezervuāru un ierīci bez kapsulas vai rezervuāra, kuru var izmantot, lai caur iemuti ieelpotu nikotīnu nesaturošu tvaiku, un kas var būt vienreizējas lietošanas vai uzpildāma ar elektroniskās smēķēšanas ierīces uzpildes tvertni un rezervuāru, vai uzlādējama ar vienreizējas lietošanas kapsulām.

Kā redzams, Tabakas aprites likuma izpratnē elektroniskās smēķēšanas ierīces ir gan elektroniskās cigaretes, kuras tiek uzpildītas ar nikotīnu saturošu šķidrumu, gan elektroniskās ierīces, kuras tiek uzpildītas ar nikotīnu nesaturošu šķidrumu. Līdz ar to, apkopojot visu iepriekš minētos argumentus, likuma 10. pantā uzskaitītie smēķēšanas ierobežojumi attiecināmi uz visām elektroniskām smēķēšanas ierīcēm, tai skaitā elektroniskām ierīcēm, kuras tiek uzpildītas ar nikotīnu nesaturošu šķidrumu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas