E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9519
Lasīšanai: 3 minūtes

Par uzturlīdzekļiem bijušajam laulātajam un vecāku ņemšanu apgādībā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. maijā, 2016
Liene

Vai alimentus var pieprasīt sieva (pensionāre, pensija līdz 200 eiro mēnesī (nestrādā)) tiesas ceļā, ja tiek šķirta laulība, no šķirtā vīra? Vai es kā pilngadīgs strādājošs bērns varu ņemt apgādībā mammu pensionāri (pensija līdz 200 eiro mēnesī (nestrādā)), ja viņas laulība tiek šķirta? Vai pensionārs (pensija līdz 200 eiro mēnesī (nestrādā)) var pieprasīt maznodrošinātā statusu, ja viņai nepieder nedz nekustamais, nedz kustamais īpašums?

A
atbild:
26. maijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 80. pants paredz iespēju bijušajam laulātajam, šķirot laulību, vai pēc laulības šķiršanas prasīt līdzekļus no otra bijušā laulātā samērā ar viņa mantas stāvokli iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai. Taču praksē šādas prasības tiek apmierinātas diezgan reti, turklāt Civillikuma 81. pantā ir uzskaitīta virkne gadījumu, kādos pienākums dot līdzekļus iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai bijušajam laulātajam atkrīt. 

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā “No bijušā laulātā var prasīt līdzekļus iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai”.

Personu loks, par kuru uzturēšanu nodokļu maksātājam ir iespējams saņemt nodokļu atvieglojumus, ir uzskaitīts likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. pantā. Atbilstoši tam par mātes uzturēšanu ir iespējams saņemt nodokļu atvieglojumus tādā gadījumā, ja viņa nestrādā un ir atzīta par personu ar invaliditāti, kā arī ja viņai nav piešķirta pensija un tā nesaņem pensiju saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām" vai citas valsts pensiju. No situācijas apraksta saprotams, ka Jūsu mātei ir piešķirta vecuma pensija, līdz ar to saņemt nodokļu atvieglojumus par viņas uzturēšanu nebūs iespējams.

Vēršam uzmanību, ka katrai pašvaldībai ir tiesības noteikt atšķirīgu personas ienākumu līmeni, atbilstoši kuram tai piešķirams maznodrošinātā statuss. Lai noskaidrotu informāciju par iespēju saņemt maznodrošinātā statusu, Jums jāvēršas mātes deklarētās dzīvesvietas pašvaldības sociālajā dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas