E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9512
Lasīšanai: 2 minūtes

Slimības pabalsts – 80% no vidējās iemaksu algas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2016
Māris

Vēlējos precizēt, tātad, ja ir iegūts, teiksim, bezdarbnieka statuss 10. aprīlī un slimības lapa ir izrakstīta ar 2. maiju līdz xx datumam, tad vispirms izmaksā slimības lapas naudu, tiktāl skaidrs, bet, kā tā tiek aprēķināta? 80% apmērā no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta aprēķina? Un kas notiek tad, ja saslimst vēlāk kā pēc mēneša, esot bezdarbnieka statusā? Piemēram, saslimst maija beigās.

A
atbild:
06. maijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 15. pantā ir noteikts, ka slimības pabalstu par laiku no darba nespējas 11. dienas (darba nespējas lapa B) piešķir un izmaksā personai, kurai darba nespēja iestājusies mēneša laikā pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas, ja šī persona bijusi apdrošināta pēdējos divus mēnešus pirms darba attiecību pārtraukšanas.

Slimības pabalstu aprēķina un izmaksā 80% apmērā no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (bruto algas). Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu slimības pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājusies pārejoša darbnespēja.

Ja saslimst vēlāk, bezdarbniekam tiesību uz slimības pabalstu nav.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas