E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9497
Lasīšanai: 7 minūtes
1
1

Ģimenes pabalsti par bērnu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2016
Ieva

Labdien! Sākot ar 1. Jūniju, es dodos dekrēta atvaļinājumā, bet šobrīd man ir slimības lapa B. Bet šajā gadā man vēl ir neizņemtas 2 nedēļas ikgadējā atvaļinājuma. Tātad man ir šādi jautājumi: 1) Kad labāk izņemt atlikušās ikgadējā atvaļinājuma dienas - pirms dekrēta vai ir iespējams to izņemt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma? 2) Kā tas, kad tiek izņemts atvaļinājums, ietekmēs atvaļinājuma naudas lielumu? Man īsti nav skaidrības par pabalstiem. Vecāku un bērnu kopšanas pabalstus nevar izņemt vienlaicīgi ar maternitātes pabalstu, bet vecāku pabalstu izmaksā 1,5 gadus (ja es izvēlos šo variantu) un bērna kopšanas pabalstu līdz bērna 1,5 gadu vecumam un tad līdz 2 gadu vecumam. Tātad: 1) ja es saņemu maternitātes pabalstu (56 dienas vai 70 dienas), kā tas ietekmēs vecāku un bērna kopšanas pabalstus? 2)bērna kopšanas pabalsts tiks izmaksāts līdz bērna 1,5 gadu vecumam (18 mēnešiem), tātad es zaudēju no šī pabalsta 56 dienas, jo nevaru saņemt to vienlaicīgi ar maternitātes pabalstu? Un līdzīgi arī ar vecāku pabalstu? Vai ir iespējams saņemt maternitātes pabalstu un vecāku un bērna kopšanas pabalstus tā, lai nezūd nauda? Vai to var ietekmēt tas, kad es uzrakstu iesniegumu pabalsta saņemšanai? 3) Vai bērna piedzimšanas un ģimenes valsts pabalstam es iesniegumus varu iesniegt vienlaicīgi ar vecāku, bērna kopšanas un maternitātes pabalstu? Vai tas neko neietekmēs, ka es iesniegumus iesniedzu vienlaicīgi? 4) Vai ģimenes valsts pabalstu es varu saņemt vienlaicīgi ar vecāku un bērna kopšanas pabalstu (jo pabalstu laiku periodi pārklājas)? 5) Bērna piedzimšanas pabalstu var pieprasīt 1 gada laikā, bet vai šo pabalstu es varu pieprasīt, kad es saņemu vecāku un bērna kopšanas pabalstus? Tad vēl man ir jautājums par pašvaldības pabalstu. Vai, ja es esmu deklarēta vienā pagastā un bērna tēvs citā, pašvaldības pabalstu mums piešķir abās vietās, vai tur ir kāds nosacījums, kad viņu piešķir?

A
atbild:
10. maijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par darba devēja piešķiramo atvaļinājumu

Darba likuma 150. pants noteic, ka sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā (tātad pirms bērna kopšanas atvaļinājuma) neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja.

Citās situācijās tāda strikta saudzējuma nav. Likums paredz, ka darbiniekam ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku, ko sastāda darba devējs pēc konsultēšanās ar darbiniekiem vai to pārstāvjiem. Ja darbiniece izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tad, izvērtējot viņas nākamo darba periodu, par kuru tiks piešķirts ikgadējais atvaļinājums, darba devējs ņem vērā neizmantotā atvaļinājuma periodu līdz dzemdību atvaļinājumam (ja tāds ir), kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku. (Laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu, netiek ieskaitīts bērna kopšanas atvaļinājumā pavadītais laiks.) Darbiniekam, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā.

Darba likums nosaka darba devējam pienākumu izmaksāt darbiniekam vidējo izpeļņu par laiku, kad darbinieks atrodas ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā. Vidējo izpeļņu aprēķina saskaņā ar 75. pantu.

Tātad, iespējams, tas, vai atvaļinājumu ņemsiet tagad vai pirms bērna kopšanas atvaļinājuma, ietekmēs atvaļinājuma naudas apmēru. Tas jānoskaidro pie darba devēja.

Par valsts pabalstiem, ko izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA)

 Bērna kopšanas pabalstu izmaksā nevis 1,5 gadu, bet līdz bērna 1,5 gada vecumam.

Tāpat arī vecāku pabalstu izmaksā līdz bērna 1,5 gadu vecumam (ja izvēlas šādu pabalsta saņemšanas laiku).

Ja ir tiesības uz maternitātes pabalstu, vispirms tiek maksāts maternitātes pabalsts un pēc tam vecāku pabalsts. No maternitātes pabalsta var atteikties un izvēlēties tā vietā vecāku pabalstu (vienlaikus tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts 171 eiro).

Izvēloties pabalstus, nav  runa par kaut kādiem zaudējumiem vai to iespējamo atgūšanu. Jo likums paredz iespēju atteikties no maternitātes pabalsta un uzreiz saņemt vecāku pabalstu, ko, piemēram, vēlas un var izmantot bērna tēvs.

Tiesības uz pabalstiem nenosaka no iesniegumu uzrakstīšanas datuma. Normatīvajos aktos ir noteikts termiņš, kurā vispār var  pieprasīt pabalstus, t.i., nenokavēt to pieprasīšanu.

Maternitātes pabalsta piešķiršanai nepieciešams iesniegt iesniegumu un darbnespējas lapu B. Pabalsts jāpieprasa 6 mēnešu laikā, skaitot no pirmās pirmsdzemdību atvaļinājuma dienas.

Iesniegums bērna kopšanas pabalsta piešķiršanai ir jāiesniedz ne vēlāk kā 12 mēnešus no tiesību rašanās brīža.

Iesniegums vecāku pabalstam jāiesniedz ne vēlāk kā 6 mēnešu laikā no apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienas (no tiesību rašanās dienas).

Bērna piedzimšanas pabalsts (421,17 eiro) ir vienreizējs pabalsts, kas pienākas vienam no vecākiem neatkarīgi no tā, kādus vēl pabalstus ģimene saņem. Pabalstu var pieprasīt viena gada laikā no bērna astotās dzīvības dienas.

Ģimenes valsts pabalstu piešķir no bērna viena gada vecuma sasniegšanas dienas. Iesniegums ģimenes valsts pabalsta piešķiršanai ir jāiesniedz ne vēlāk kā 12 mēnešu laikā no tiesību rašanās brīža.

Normatīvie akti nenosaka pašvaldībām pienākumu maksāt bērna piedzimšanas pabalstu. Pašvaldības pabalstu sakarā ar bērna piedzimšanu kā atbalstu ģimenēm ar bērniem paredz savos saistošajos noteikumos. Un katrai pašvaldībai gan summa, gan nosacījumi atšķiras. Jāizlasa savas pašvaldības saistošie noteikumi. Pabalstu parasti piešķir vecākam, kurš ir deklarējies pašvaldībā un tajā deklarē arī bērnu. Turklāt vecākam, kurš pretendē uz pašvaldības pabalstu, saistošajos noteikumos tiek noteikts arī deklarēšanās ilgums.

Par valsts pabalstiem saistībā ar bērna piedzimšanu konkrētā situācijā jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. VSAA ir arī plaša informācija vecākiem par visiem pabalstiem. Turklāt daudzus no tiem var pieprasīt elektroniski. Turklāt VSAA gan klātienē, gan elektroniski atbild uz visiem vecāku jautājumiem viņu individuālajās situācijās, pamatojoties uz konkrētiem datiem. Kontaktinformācijas iespējas  VSAA mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas