E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9494
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Ja nav īres līguma, nav arī tiesību aizņemt dzīvojamo platību

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. aprīlī, 2016
Linda

Labdien! Pirms 5 gadiem izīrēju dzīvokli, īres līgums bija uz 2 gadiem, un, ja neviena no pusēm neiebilst, līgums automātiski turpinājās uz vēl 2 gadiem. Nu jau teju kā gadu īres līgums nav spēkā, par cik pati dzīvoju ārzemēs un nekādas problēmas ar īrniekiem nebija, mutiski vienojāmies, ka viņi tur turpinās dzīvot. Viss bija labi līdz brīdim, kad uzzināju, ka īrnieki nav veikuši jau 3 mēnešus komunālos maksājumus. Kā izdevās noskaidrot no kaimiņiem, īrnieki nav manīti un pastāv iespēja, ka viņi pametuši valsti. Sazināties ar īrniekiem nav iespējams, jo viņi neatbild. Vai man ir tiesības uzlauzt man piederošā dzīvokļa durvis, jo atslēgas man nav. Un vai pastāv kāda iespēja piedzīt no īrniekiem komunālos maksājumus?

A
atbild:
11. maijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

“Ļoti bieži gadās tā, ka tad, kad beidzas īres līgums, īpašnieks ar īrnieku vienojas īres tiesiskās attiecības turpināt,” skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Taču tad rodas risks, ka īrnieks patiešām var pazust, atstājot parādus, un nav nekāda pamata no viņa tos piedzīt, jo nav bijis nekādas vienošanās. Drošāk, ja mutvārdu vienošanās ir tāda, ka īrnieks katru mēnesi maksā īpašniekam noteikto summu (turklāt īres maksu kopā ar komunālajiem maksājumiem), un tad nav bīstamības, ka parāds var nekontrolēti ievilkties un iegūt lielus apmērus. Tā kā īres līguma termiņš beidzies, nav nekāda tiesiska pamata piedzīt parādu par šiem pēdējiem trim mēnešiem.

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 2. pantā ir noteikts: “Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums.” Tātad, ja īres līguma termiņš beidzies, īrniekam vairs nav tiesību aizņemt attiecīgo dzīvojamo platību, un īpašnieks sava dzīvokļa durvis drīkst atvērt un rīkoties ar to pēc saviem ieskatiem.”

Taču tas ir gadījumā, ja īrnieki patiešām ir dzīvokli pametuši un tur vairs nedzīvo. Ja īrnieki dzīvoklī arvien vēl mitinās, tad izlikt viņus var ar tiesas lēmumu – skat. e-konsultāciju “Īrniekus var izlikt tikai ar tiesas lēmumu”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas