E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9478
Lasīšanai: 2 minūtes

Neizmantotā atvaļinājuma kompensācija naudā, tikai izbeidzot darba attiecības

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2016
Ilona

Man ir 45 uzkrātās atvaļinājumu dienas. Plānoju rakstīt atlūgumu, vai darba devējs kompensēs man šo atvaļinājumu pilnā apmērā? Un vēl viens jautājums, ja atlūgumu rakstīšu 6. maijā, līdz kuram datumam būs jāstrādā, ņemot vērā, ka 4. un 5. jūnijs ir brīvdienas.

A
atbild:
27. aprīlī, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Uzteikums ir vienīgā Darba likuma 149. panta 5. punktā  noteiktā situācija, kad darba devējam ir pilnā apmērā jākompensē viss darbinieka neizmantotais atvaļinājuma laiks, izmaksājot tā saukto galīgo aprēķinu darba attiecību pēdējā dienā.

Darba likums nosaka maksimālo laiku – vienu mēnesi, kas darbinieka uzteikuma gadījumā tam ir jānostrādā, lai darba devējam būtu iespēja atrast jaunu darbinieku aizejošā darbinieka vietā. Taču likums neliedz pusēm vienoties par citu termiņu, kādā darba attiecības tiek izbeigtas, piemēram, par divām kalendārajām nedēļām vai 10 dienām, vai citu laiku, kas nostrādājams.

Jūsu jautājumā trūkst informācijas par Jūsu darba līgumā noteikto darba laiku, vai strādājat normālo darba laiku, t.i., 5 dienas un 40 stundas nedēļā, vai ir cita darba laika uzskaite – summētais darba laiks vai maiņu darbs. Līdz ar to nav iespējams precīzi pateikt Jūsu iespējamo pēdējo darba dienu, ja pieņem, ka uzteikums tiek iesniegts 6. maijā un ar darba devēju panākta vienošanās par viena mēneša termiņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas