E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9473
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2
2
2

Par darbu svētku dienā jāmaksā dubultā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2016
Zane

Labdien! Es strādāju katru svētdienu kopš 2002. gada. Un tikai šogad uzzināju par 100% piemaksu par darbu svētkos - Mātes dienā. Mans darba devējs laikam vēl joprojām par to nezina (vai izliekas, ka nezina). Vai es varu pieprasīt pārrēķinu par periodu no 2002. gada? Kas ir jādara šajā situācijā? Paldies.

A
atbild:
27. aprīlī, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesību norma, kas nosaka darba samaksas principus par darbu svētku dienā Darba likuma 68. pantā, ir spēkā no 2004. gada. Tā paredz, ka par nostrādāto laiku svētku dienā, piemēram, 1. janvārī, 1. maijā, 4. maijā, 18. novembrī un citās likuma “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 1. pantā noteiktajās valsts svētku dienās, pienākas piemaksa ne mazāk kā 100% apmērā no darbiniekam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Tātad samaksa par darbu svētku dienā, neatkarīgi no tā, kurā nedēļas dienā tā iekrīt, ir dubultā apmērā.

Darba likuma 31. panta pirmā daļa nosaka, ka visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā, ja likumā nav noteikts īsāks noilguma termiņš. Tas nozīmē, ka Jums ir tiesības atbilstoši iepriekš norādītajām Darba likuma normām rakstveidā prasīt darba devējam samaksas pārrēķinu par pēdējiem diviem gadiem atbilstoši veiktajai darba laika uzskaitei, kas apliecinātu Jūsu faktiski nostrādāto laiku, tai skaitā svētku dienās.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas