E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9463
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Dokumenti, kas apliecina paraksta tiesības

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2016
Inese

Labdien. Kādi dokumenti apliecina paraksta tiesības? Piemēram, zemnieku saimniecības īpašnieks iesniedz dokumentus, lai pretendētu uz finansējumu ESF projektā, un viņam nepieciešams dokuments, kas apliecina paraksta tiesības. Kāds dokuments nepieciešams? UR lēmumā ne vienmēr ir atzīme par to, ka ir paraksta tiesības, kā arī reģistrācijas apliecībā nav rakstīts, ka īpašniekam ir paraksta tiesības.

A
atbild:
02. maijā, 2016
Uzņēmumu reģistrs
Sabīne Vētra, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Likuma “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību” 5. panta otrajā daļā ir noteikts, ka uzņēmuma pārvaldes formu nosaka īpašnieks. Individuālā uzņēmuma īpašnieks var pārvaldīt savu uzņēmumu ar pārvaldnieka vai koleģiālas pārvaldes institūcijas starpniecību. Tādā gadījumā pilnvarojums uzņēmuma īpašnieka vārdā rīkoties ar uzņēmuma mantu un pārstāvēt uzņēmuma īpašnieku tiek fiksēts uzņēmuma statūtos vai nolikumā.

No iepriekš minētā izriet, ka zemnieka saimniecību īpašnieka vārdā var pārvaldīt tās īpašnieks, pārvaldnieks vai koleģiālas pārvaldes institūcija, proti, īpašnieks, pārvaldnieks vai koleģiālās pārvaldes institūcija ir tiesīga pārstāvēt zemnieku saimniecību, t.sk. parakstīt dokumentus zemnieka saimniecības vārdā.

Likuma „Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” 6. panta pirmās daļas 9. punktā ir noteikts, ka uzņēmumu reģistra žurnālā ieraksta to amatpersonu un līgumsabiedrības dalībnieku vārdu, uzvārdu, personas kodu un ieņemamo amatu, kuriem piešķirtas paraksta tiesības [tiesības pārstāvēt uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību)]. Tādējādi zemnieka saimniecības pārstāvēt tiesīgā amatpersona (īpašnieks, pārvaldnieks vai koleģiālās pārvaldes institūcija) tiek ierakstīta uzņēmumu reģistra žurnālā. Attiecīgi par personām, kuras ir tiesīgas pārstāvēt zemnieka saimniecību, trešās personas var pārliecināties no ierakstiem uzņēmumu reģistra žurnālā, kuriem ir publiska ticamība. Tāpat ieinteresētā persona var vērsties Uzņēmumu reģistrā un lūgt tai izsniegt izziņu no uzņēmumu reģistra žurnāla, kurā cita starpā tiek norādītas zemnieka saimniecības pārstāvēt tiesīgās personas. Minētais dokuments apliecina, ka konkrētā persona ir tiesīga rīkoties un pārstāvēt attiecīgo zemnieku saimniecību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas