E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9446
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Pirmais solis – vizīte būvvaldē

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. aprīlī, 2016
Ieva

Labdien! Vēlos ierīkot individuālu bioloģisko ūdens kanalizācijas attīrīšanas iekārtu savai privātmājai. Vai šādu ierīci varu rakt savā nekustamajā īpašumā bez zemes dzīļu izmantošanas licences? Vai šādas iekārtas uzstādīšana ir uzskatāma par būvniecību un jāvēršas būvvaldē? Kas kontrolē to, ka man ir šāda sistēma?

A
atbild:
25. aprīlī, 2016
SIA "August Latvia Serviss"
Armands Urmons, tirdzniecības vadītājs

Uzstādīt savā īpašumā notekūdens bioloģiskās attīrīšanas iekārtu ir apsveicams solis, jo mūsdienās šis notekūdeņu apsaimniekošanas veids kļūst aizvien populārāks, tāpat tas ir dabai draudzīgs risinājums. Vienīgi jāņem vērā, ka šo nozari kontrolē un uzrauga dažādi normatīvie akti un institūcijas, viss ir atkarīgs no reģiona, kurā atrodas īpašums.

Jebkuram iedzīvotājam pirms jebkuru rakšanas darbu veikšanas ir jāgriežas savā būvvaldē, jo tā izsniedz tehniskos noteikumus ar nosacījumiem, kādi būtu jāievēro, un, ja tādi ir nepieciešami, tad kādi saskaņojumi ir jāveic ar atsevišķām valsts vai pašvaldības institūcijām.

Ja ēka jau ir nodota ekspluatācijā, bieži vien pietiek ar vienkāršoto tehnisko shēmu, uz kuras ir atzīmēti attīrīšanas iekārtas izvietošanas varianti, kuru tad attiecīgi saskaņo, klāt pievienojot attīrīšanas iekārtas kvalitāti apliecinošus dokumentus, kas pēc Latvijas likumdošanas prasībām ir CE marķējums "CE sertifikāts". Šis marķējums apliecina to, ka ražotājs pirms iekārtas tirdzniecības ir veicis visas ar likumu prasītās darbības - iekārtas tehnoloģiskās veiktspējas un konstruktīvās noturības testus.

Citos gadījumos būvvalde prasa izstrādāt atsevišķu projektu ārējiem inženierkomunikācijas tīkliem un pašai attīrīšanas iekārtai; šis process ir laikietilpīgāks, jo prasa detalizētāku projekta izstrādi un, kā likums, vairāk skaņojumu ar dažādām institūcijām.

Tātad īsumā, pirmais solis noteikti būtu iesniegums savā pašvaldības būvvaldē, kura tad attiecīgi varēs sniegt kompetentu atbildi par nepieciešamajām tālākajām darbībām un nepieciešamajiem dokumentiem.

Otrais solis ir pašas attīrīšanas iekārtas izvēle, šeit noteikti vajadzētu izvēlēties iekārtu ar CE marķējumu, jo šādas sistēmas pirms nonākšanas līdz gala patērētājam ir pavadījušas laboratorijā vismaz deviņus mēnešus, kuru laikā laboratorija ir vērojusi to darbību, un, ja viss ir bijis normas robežās, tad attiecīgi ir izsniegts protokols, kurš apliecina iekārtas tehnoloģiskās veiktspējas kvalitāti. Tāpat šis sertifikāts tiek izsniegts tikai tādām iekārtām, kuras ir izgājušas sertifikāciju uz korpusa konstruktīvo noturību, respektīvi, neatkarīga institūcija ir ņēmusi fiziskus paraugus un rakusi tos gruntī, vērojot to deformāciju vai tās neesamību.

Svarīgi ir arī atcerēties, ka  Latvijā ir tāda institūcija kā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs -  pirms jebkura liela pirkuma Jūs droši varat vērsties šajā iestādē ar jautājumiem par izvēlētā produkta atbilstību Latvijas Republikas normatīvo aktu prasībām.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas