E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9437
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Saņemot mantojumu, saistības uzņemas persona, nevis īpašums

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. aprīlī, 2016
Lana

Labdien! Mani vecāki nesen (pagājušomēnes) ir mantojuši nekustamo īpašumu – dzīvokli, kurš uz mantojuma kārtošanas brīdī bija ar apgrūtinājumu (parādu par komunāliem pakalpojumiem – par kuru uzzinājām no pēdējā rēķina). Ja pareizi saprotu mantojuma likumu, tas nosaka, ka, pieņemot mantojumu, pieņem gan īpašumu, gan parādsaistības. Bet, iepazīstoties ar mantojuma apliecību, neatradu nekādu pieminējumu par parādu vai apgrūtinājumu u.tml. Tāpēc es īsti nesaprotu, vai vecāki, pieņemot šo mantojumu, ir pieņēmuši arī augstāk minētās parādsaistības? Šis jautājums mani interesē tādēļ, ka tagad vecāki vēlas šo nesen mantoto dzīvokli nodot man kā dāvinājumu, sakiet, lūdzu, vai, pieņemot šo dāvinājumu, es automātiski pārņemu arī esošās parādsaistības?

A
atbild:
20. maijā, 2016
Latvijas Notariāts
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Saskaņā ar Civillikuma 705. pantu ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet, līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām, arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās. Izsludinot oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" mantojuma atklāšanos, zvērināts notārs uzaicina pieteikties visus tos, kuriem kā mantiniekiem, kreditoriem vai kā citādi ir kādas tiesības uz mantojumu. Kreditori, kas vēlas pieteikt savas pretenzijas uz mantojumu, iesniedz zvērinātam notāram attiecīgu rakstisku iesniegumu, un zvērināts notārs iepazīstina mantiniekus ar mantojuma lietā pieteiktajām kreditoru pretenzijām. Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 618 "Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu" 85. punktu zvērināts notārs minēto pretenziju pamatotību nepārbauda un mantojuma apliecībā tās nenorāda. Pēc mantojuma apliecības izsniegšanas mantiniekam, zvērināts notārs izsniedz lietvedības kārtībā apliecinātu mantojuma apliecības kopiju kreditoriem, kas iesnieguši pretenzijas mantojuma lietā.

Saskaņā ar Civillikuma 707. pantu mantojuma atstājēja kreditoriem jāgriežas ar saviem prasījumiem pie mantinieka, kuram, ja no mantojuma nepietiek, jāsamaksā parādi no savas paša mantas. No minētā uzliktā pienākuma, atbildēt par mantojuma atstājēja parādiem ar savu paša mantu, mantinieks var atsvabināties, ja viņš izlieto inventāra tiesību, t.i., sastāda likumā noteiktā laikā visa mantojuma inventāru.

Vēlos vērst uzmanību, ka saskaņā ar Civillikuma 705. pantu uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas dzēš, izdodot mantojuma apliecību. Tātad Jūsu gadījumā ir svarīgi precizēt, vai šī pretenzija par komunālajiem parādiem ir iesniegta mantojuma lietā uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā.

Saistības uzņemas persona, nevis īpašums, bet, noslēdzot dāvinājuma līgumu, iesaku Jums ar dāvinātāju obligāti līgumā atrunāt "punktu" attiecībā par šo komunālo maksājumu parādu, t.i., Jūs šo parādu pārņemat un konkrētā termiņā apmaksājat no saviem līdzekļiem vai Jūs dāvinātāja parādu nepārņemat, un dāvinātājs pats apņemas šo parādu samaksāt, kā arī papildus Jūs variet sastādīt dzīvokļa pieņemšanas-nodošanas aktu, kurā norādīts datums un visi skaitītāju rādījumi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas