E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9436
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Veidlapa reģistrācijai viesnīcā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. aprīlī, 2016
baiba

Labdien! Plānoju vērt vaļā nelielu viesnīcu. Izlasīju Noteikumus par ārzemnieka deklarācijas veidlapas aizpildīšanas, glabāšanas un nodošanas kārtību. Vai šo pašu veidlapu drīkst izmantot LR pilsoņu reģistrācijas gadījumā? Vai, aizpildot šo veidlapu, tiek pārkāpta fizisko personu datu aizsardzība?

A
atbild:
27. maijā, 2016

Saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likuma 2. panta 9. punktu par personas datu apstrādes atbilstību Fizisko personu datu aizsardzības likumam ir atbildīgs pārzinis - fiziskā vai juridiskā persona, valsts vai pašvaldību institūcija, kura pati vai kopā ar citiem nosaka personas datu apstrādes mērķus un apstrādes līdzekļus.

Fizisko personu datu aizsardzības likuma 7. pants noteic, ka pārzinim personas datu apstrāde ir atļauta tikai tad, ja likumā nav noteikts citādi un ja ir vismaz viens no šādiem nosacījumiem:

1) ir datu subjekta piekrišana,

2) datu apstrāde izriet no datu subjekta līgumsaistībām vai, ievērojot datu subjekta lūgumu, datu apstrāde nepieciešama, lai noslēgtu attiecīgu līgumu,

3) datu apstrāde nepieciešama pārzinim likumā noteikto pienākumu veikšanai,

4) datu apstrāde nepieciešama, lai aizsargātu datu subjekta vitāli svarīgas intereses, tajā skaitā dzīvību un veselību,

5) datu apstrāde nepieciešama, lai nodrošinātu sabiedrības interešu ievērošanu vai realizētu publiskās varas uzdevumus, kuru veikšanai personas dati ir nodoti pārzinim vai pārraidīti trešajai personai,

6) datu apstrāde ir nepieciešama, lai, ievērojot datu subjekta pamattiesības un brīvības, realizētu pārziņa vai tās trešās personas likumiskās intereses, kurai personas dati atklāti.

Papildus tiesiskā pamata nodrošināšanai, veicot personas datu apstrādi, ir jāievēro arī Fizisko personu datu aizsardzības likuma 10. panta pirmās daļas 2. punkts, saskaņā ar kuru personas datu apstrādi drīkst veikt tikai atbilstoši paredzētajam mērķim un tam nepieciešamajā apjomā.

Ņemot vērā minēto, jānorāda, ka šobrīd Datu valsts inspekcijas rīcībā esošā informācija liecina, ka iespējamie tiesiskie pamati piemērot Latvijas Republikas pilsoņiem ārzemnieku deklarācijas veidlapā (kas izstrādāta saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 226 “Noteikumi par ārzemnieka deklarācijas veidlapas aizpildīšanas, glabāšanas un nodošanas kārtību”) norādītos personas datu veidus ir Fizisko personu datu aizsardzības likuma 7. panta 1., 2. punkts.

Vienlaikus Datu valsts inspekcija aicina izvērtēt Latvijas Republikas pilsoņiem piemērojamo personas datu apjoma atbilstību Fizisko personu datu aizsardzības likuma 10. panta pirmās daļas 2. punktam. Tas nozīmē, ka pirms personas datu apstrādes veikšanas ir jāizvērtē, vai mērķi var sasniegt ar iecerēto personas datu apstrādi un vai šo mērķi nav iespējams sasniegt, apstrādājot personas datus mazākā apjomā (mazākā apjomā nekā ārzemniekiem).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas