E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9423
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzņēmuma maksātnespēja un kompensācijas darbiniekiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2016
Dina Bērzina

Uzņēmums, kurā strādāju astoto gadu, aprīlī neizmaksā nopelnīto algu par martu. No 1. aprīļa uz divām nedēļām esam atvaļinājumā, par to arī nauda nav izmaksāta, darbu aprīlī nesola, saka cilvēkiem, lai iet prom uz savstarpēju vienošanos, tad vismaz bezdarbnieku saņemšot. Sniedz nesaprotamu informāciju, ka firma bankrotē, konti bloķēti, tajā pašā laikā varbūt maijā būšot darbs. Vairs pat īsti nesaprotam, zem kādas firmas strādājam, agrāk domājām, ka zem Vācijas, bet kas tad bloķēja kontus - Latvijas VID vai Vācijas? Vai cilvēkiem ir kāda iespēja uzzināt taisnību par maksātnespējas procesu, un kā rīkoties šajā gadījumā, lai saņemtu nopelnīto?

A
atbild:
03. maijā, 2016
Laura Studente
LV portālam

Informāciju par uzņēmuma maksātnespējas procesu var noskaidrot Maksātnespējas datu bāzē, kur ir pieejami visi Maksātnespējas reģistrā reģistrētie procesi, kā arī sīkāka informācija par administratoru iecelšanu / atcelšanu, kreditoru sapulcēm, tiesiskās aizsardzības procesa un maksātnespējas procesa norisi u.c.

Ja uzņēmumam tiek pasludināta maksātnespēja, tad darbinieks atbilstoši likumam „Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem var saņemt šādas izmaksas:

1) darba samaksu;

2) atlīdzību par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu;

3) atlīdzību par cita veida apmaksātu prombūtni;

4) atlaišanas pabalstu sakarā ar darba tiesisko attiecību izbeigšanos;

5) kaitējuma atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību.

Lēmumu par maksātnespējīgo darba devēju darbinieku prasījumu apmierināšanu pieņem Maksātnespējas administrācija. Savukārt darbinieku prasījumus pieņem, pārbauda un apkopo maksātnespējas administrators, kas tos arī iesniedz Maksātnespējas administrācijai.

Detalizēti tas, kā notiek maksātnespējīgā uzņēmuma darbinieku pieteikšanās un atlīdzības apmēra noteikšana, tiek regulēts MK noteikumos Nr. 995 „Maksātnespējīgo darba devēju darbinieku prasījumu apmierināšanas un administratora atlīdzības izmaksas kārtība”.

Likums „Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” paredz arī darbinieku prasījumu apmierināšanas kārtību pārrobežu maksātnespējas procesā, kur darbinieka pieteikums ir jāiesniedz pēc līdzīga principa.

Sīkāku konsultāciju par konkrēto situāciju var sniegt Maksātnespējas administrācija, kas uzrauga maksātnespējas procesus Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas