E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9420
Lasīšanai: 3 minūtes

Trūcīgā statusa noteikšanai ņem vērā ienākumus pēc nodokļu samaksas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2016
iveta

Vai aprēķinot GMI pabalstu, tiek ņemta vērā stipendija, kas tiek izmaksāta par bezdarbnieka dalību neformālās izglītības programmā un nodokļu atmaksa no VID?

A
atbild:
22. aprīlī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 299 paredz, ka ģimene (persona) atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro, ja tai nepieder naudas līdzekļu uzkrājumi, vērtspapīri vai īpašums. Ģimenes tiesības uz trūcīgā statusu neierobežo naudas uzkrājums, kas nepārsniedz 128,06 eiro.

Iztikas līdzekļu deklarācijā norādāmie ienākumi ir:

1. no algota darba;

2. valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti, atlīdzības un pensijas (ieskaitot piemaksu pie pensijas), valsts sociālie pabalsti, stipendijas, kompensācijas, uzturlīdzekļi;

3. atsevišķi dzīvojoša laulātā vai bērna vecāka sniegtais materiālais atbalsts;

4. citi ienākumi, izņemot šo noteikumu 14. punktā minētos.

Tātad stipendija ir ienākums.

Noteikumu 14. punktā norādīts, ka par ienākumiem šo noteikumu izpratnē nav uzskatāmi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 5. pantā minētie ienākumi, kā arī pašvaldības iepriekš izmaksātie sociālās palīdzības pabalsti un sociālās garantijas bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās, kā arī naudas līdzekļi, kas iegūti no labdarības fondiem, studējošā kredīts un sociālo kampaņu rezultātā gūtais materiālais labums.

Likuma 5. pantā uzskaitīts: par ienākumiem neuzskata piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu, bērna invalīda kopšanas pabalstu, pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, pabalstu par asistenta izmantošanu, pabalstu transporta izdevumu kompensēšanai invalīdam, kuram ir apgrūtināta pārvietošanās, pabalstu ar celiakiju slimam bērnam, pabalstus bērna piedzimšanas un personas nāves gadījumā, kā arī šajā likumā noteiktos pašvaldības sociālās palīdzības pabalstus.

Likumā un noteikumos arī pateikts, ka, novērtējot klienta materiālos resursus, ņem vērā ienākumus, kas veidojas pēc nodokļu samaksas, un ienākumus deklarē atbilstoši apmēram, kas veidojas pēc nodokļu samaksas.

No tā izriet, ka  nodokļa atmaksa tomēr ir ienākums sociālās palīdzības normatīvo aktu prasību izpratnē, jo tas ir ienākums „pēc nodokļu nomaksas”.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 550 paredzētajā kārtībā aprēķina un piešķir GMI -  kā starpību starp Ministru kabineta vai pašvaldības noteikto garantēto minimālo ienākumu līmeni katram ģimenes loceklim un trūcīgas ģimenes (personas) kopējiem ienākumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas