E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9417
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pabalsts, ja saslimst mēneša laikā pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2016
Livija Sproģe

Bezdarbniekam, kuram bijusi darba nespējas lapa 5 mēnešus un tā noslēgta, konstatēja, ka patreizējās veselības dēļ nespēj pilnībā veikt paredzamos darba uzdevumus, strauji palielinot slodzi, veselība pasliktinās. Vai šai periodā iespējams atjaunot darba nespējas lapu?

A
atbild:
21. aprīlī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 15. pantā ir noteikts, ka slimības pabalstu par laiku no darba nespējas 11. dienas (darba nespējas lapa B) piešķir un izmaksā personai, kurai darba nespēja iestājusies mēneša laikā pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas, ja šī persona bijusi apdrošināta pēdējos divus mēnešus pirms darba attiecību pārtraukšanas.

Ja personai ir tiesības gan uz apmaksātu slimības pabalstu, gan bezdarbnieka pabalstu, tādā gadījumā vispirms tiek apmaksāts slimības pabalsts un pēc darbnespējas lapas noslēgšanas tiek izmaksāts bezdarbnieka pabalsts.

Tātad – tiesības uz slimības pabalstu (apmaksātu darbnespējas lapu B) ir darba ņēmējam, sociāli apdrošinātam cilvēkam un kā papildu aizsardzību likums vēl paredz šo vienu pārejas mēnesi, proti, ja saslimst neilgi pēc darba attiecību pārtraukšanas.

Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība (MK noteikumi Nr. 152) neparedz tādu terminu - darbnespējas lapas atjaunošana. Ja darbnespējas lapa ir noslēgta, līdz ar to ir izmantotas tiesības uz slimības pabalstu pēc darba attiecību pārtraukšanas. Citā situācijā kā bezdarbniekam šādu tiesību uz slimības pabalstu nav. Pēc darbnespējas perioda var saņemt neizmantoto bezdarbnieka pabalstu, ja ir uz to tiesības.

Bezdarbnieka pabalstu var saņemt, ja piešķirts bezdarbnieka statuss; kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu; ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Valsts sociālā apdrošināšanas aģentūra tiesības uz pabalstiem nosaka, pamatojoties uz personas sociālās apdrošināšanas iemaksu datiem, tajā skaitā apdrošināšanas periodiem. Saziņas iespējas atrodamas VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas