E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9389
Lasīšanai: 4 minūtes

VSAA maksā pabalstus, atvaļinājumus piešķir darba devējs

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2016
Līga

Pēc darba likuma bērna kopšanas atvaļinājumu no darba devēja var pieprasīt maks. 1,5 gadu garu atvaļinājumu līdz bērna 8 gadu vecumam. Bet VSAA bērna kopšanas atvaļinājumu atmaksā līdz bērna 1,5 gadu vecumam. Tad sanāk, ka VSAA iesniedzu iesniegumu par bērna kopšanas atvaļinājumu pēc pēcdzemdību atvaļinājuma un VSAA man to apmaksā līdz bērna 1,5 vecumam, bet kopumā tas nav 1,5 gads pie darba devēja. Tad sanāk, ka es vēl varu būt bērna kopšanas atvaļinājumā+ 56 dienas, bet par to vienkārši nesaņemu nekādu atlīdzību?

A
atbild:
18. aprīlī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iesniegumu par bērna kopšanas atvaļinājumu iesniedz savam darba devējam, un to piešķir darba devējs saskaņā ar Darba likumu.  Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) nosaka tiesības uz pabalstiem, pamatojoties uz sociālās apdrošināšanas tiesību aktos noteiktajiem to aprēķina un izmaksas periodiem. VSAA jāpieprasa pabalsti, nevis bērna kopšanas atvaļinājums. Atvaļinājumu piešķir darba devējs, pabalstus maksā VSAA. Tā ir galvenā atšķirība.

Darba likums nosaka tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu. Bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir uz pusotru gadu, un to var izmantot līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Šo atvaļinājumu darbinieks var izmantot arī pa daļām. Darba devējam vienu mēnesi iepriekš ir jāiesniedz iesniegums, ja dodaties bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja pēc dzemdību atvaļinājuma izmantosiet likumā paredzēto visu atvaļinājumu, tad, jā, iznāk tā, kā Jūs rēķināt – 56 dienas bija dzemdību atvaļinājums (arī to paredz Darba likums) un pēc tam - 1,5 gadu ilgs bērna kopšanas atvaļinājums.

VSAA māmiņai piešķir vecāku pabalstu pēc tam, kad beidzies maternitātes pabalsta izmaksas periods par dzemdību laiku. Vecāku pabalstu maksā līdz bērna 1,5 gada vecumam. Mēdz būt situācijas, kad māmiņa atsakās no maternitātes pabalsta, lai bērna tētis var pieprasīt un saņemt vecāku pabalstu jau no bērna dzimšanas dienas (vecāku pabalstu nepiešķir par bērnu, sakarā ar kura piedzimšanu ir piešķirts maternitātes pabalsts). Vienlaikus ar vecāku pabalstu tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts (171 eiro) – arī līdz bērns sasniedz 1,5 gada vecumu.

Taču arī situācijā, kad māmiņa nesaņem vecāku pabalstu, jo to saņem bērna tēvs, māmiņai tik un tā ir tiesības uz 1,5 gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu.

Savukārt bērna kopšanas atvaļinājuma saistība ar VSAA izmaksāto pabalstu ir tāda: ja saņem vecāku pabalstu un strādā (tas ir, neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā), tad pabalstu izmaksā tikai 30% apmērā. Ziņas par to, vai darbinieks ir bērna kopšanas atvaļinājumā, tātad tiesīgs saņemt pilnu vecāku pabalstu vai arī neatrodas atvaļinājumā, bet strādā, VSAA saņem no Valsts ieņēmumu dienesta, kuram datus iesniedz katrs darba devējs par saviem darbiniekiem.

Pēc tam, kad ir beidzies VSAA pabalstu izmaksas periods (bērnam aprit 1,5 gads), nākamais pabalsts ir 42,69 eiro mēnesī ir līdz bērna 2 gadiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas