E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9347
Lasīšanai: 3 minūtes

Rezidentūra zobārstniecībā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2016
Dāvis

Labdien, radušies vairāki jautājumi par MK noteikumiem Nr.685 “Rezidentu sadales un rezidentūras finansēšanas noteikumi”. 1. Vai noteikumu 28. pants par 3 gadu atstrādes periodu publiskās personas ārstniecības iestādē attiecas arī uz zobārstu rezidentūras programmām? Ņemot vērā, ka zobārstniecība ir privāta nozare, ir ļoti ierobežotas iespējas strādāt publiskās personas iestādē un turklāt tās pamatā atrodas Rīgā, kas neveicina speciālistu piesaisti reģioniem, kas ir likuma mērķis. Ārpus Rīgas zobārstniecības pieder ļoti maz pašvaldībām, līdz ar to praktiski izslēdzot iespēju strādāt specialitātē ārpus Rīgas, jo piemēram, ortodonta pakalpojumi nav nepieciešami vairāk kā 1 dienu nedēļā reģionu pilsētās. 2. Vai ir iespējams noteikto atstrādes periodu pagarināt, piemēram, strādājot pusslodzi (20h nedēļā), bet strādāt 6 gadus publiskās personas ārstniecības iestādē? 3. Vai, ja publiskās personas ārstniecības iestādē tiek nostrādāti, piemēram, 1,5 gadi, atmaksājamā summa, kas noteikta ar noteikumu 33. pantu, tiek samazināta par 50%? Vai arī, ja netiek sasniegts 3 gadu periods, jāatmaksā ir visi ar 33. pantu noteiktie izdevumi?

A
atbild:
19. aprīlī, 2016
Veselības ministrija
Agnese Gusarova, preses sekretāre

Ja rezidentūras pretendentam (attiecināms arī uz zobārstu apakšspecialitātēm) ir noslēgts līgums ar ārstniecības iestādi vai pašvaldību ārpus Rīgas, tad rezidentūras uzņemšanas konkursā ir prioritāte un pēc studiju beigšanas 3 gadus ir jāstrādā konkrētajā vietā saskaņā ar līgumu. Uzņemšanas komisija, organizējot rezidentūras pretendentu atlasi atklātā un vienlīdzīgā konkursā atbilstoši uzņemšanas noteikumos noteiktajiem kritērijiem, ja ir līdzvērtīgi rezultāti, priekšroku dod tiem rezidentūras pretendentiem, kuriem ir noslēgta vienošanās ar pašvaldību vai valsts vai pašvaldības ārstniecības iestādi, kas sniedz no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus ārpus Rīgas.

Ja nav šāda līguma, tad rezidentūras pretendents stājas rezidentūrā vispārējā kārtībā un pēc rezidentūras beigšanas 3 gadus strādā paša izvēlētā valsts/pašvaldības ārstniecības iestādē, tajā skaitā Rīgā. 

Šobrīd Ministru kabineta 2011. gada 30. augusta noteikumos Nr. 685 "Rezidentu sadales un rezidentūras finansēšanas noteikumi" nav noteiktas tādas iespējas, piemēram, trīs gadu perioda pagarināšanas, strādājot 20 h nedēļā, vai naudas līdzekļu atmaksas piemērošana proporcionāli nostrādātajam laikam pēc rezidentūras beigšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas