E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9294
Lasīšanai: 3 minūtes

Nodokļu atbrīvojuma nosacījumi, ievedot personiskās mantas no Gērnsijas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2016
Ilze

Ja vēlas no Gērnsija salas pārcelties uz dzīvi Latvijā, vedot līdzi savas sadzīves mantas - mēbeles, elektropreces un citas sadzīvē lietotas mantas, drēbes. Vai šīm mantām tiek piemēroti kādi nodokļi, iebraucot Latvijā?

A
atbild:
28. aprīlī, 2016

Gērnsija ir Normandiju salu sastāvdaļa, savukārt atbilstoši Padomes 1992. gada 12. oktobra Regulas (EEK) Nr. 2913/92 par Kopienas Muitas kodeksa izveidi (turpmāk – Regula Nr. 2913/92) 3. pantam, Normandijas salu teritorija ir Kopienas muitas teritorijas sastāvdaļa.

Ņemot vērā minēto, ja  tiek ievestas  personiskās mantas, kuras atbilstoši Regulas  Nr. 2913/92 4. panta nosacījumiem uzskatāmas par Kopienas precēm, tām nav jāpiemēro ievedmuitas nodokļa maksājumi.

Padomes 2006. gada 28. novembra Direktīva Nr. 2006/112/EK (turpmāk – Padomes Direktīva Nr. 2006/112/EK) par kopējo pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) sistēmu regulē PVN piemērošanu Kopienas muitas teritorijā. Saskaņā ar minētās direktīvas 6. panta 1. punktu šo direktīvu nepiemēro vairākām Kopienas muitas teritorijas daļām, kuru starpā ir arī Normandijas salas.

Saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 1. panta 19. punktu preču imports ir preču  ievešana Eiropas Savienības teritorijā no trešajām valstīm vai trešajām teritorijām, tās izlaižot brīvam apgrozījumam. Atbilstoši PVN likuma 1. panta 28. punkta a) apakšpunktam, trešās teritorijas ir šādas Eiropas Savienības teritorijas, kas ir Eiropas Savienības muitas teritorijas daļas, – Atosa kalns, Kanāriju salas, Francijas teritorijas, kas minētas Līguma par Eiropas Savienības darbību 349. pantā un 355. panta 1. punktā, Ālandu salas, Normandijas salas.

Ņemot vērā minēto, Normandijas salas PVN likuma izpratnē ir uzskatāmas par trešo teritoriju, līdz ar to, ievedot preces no Normandijas salām (tai skaitā Gērnsijas), tām ir piemērojams pievienotās vērtības nodoklis.

Tomēr PVN likuma 53. pants paredz, ka ar PVN neapliek tādu preču importu, ko iekšzemē no trešajām teritorijām ieved personīgajā bagāžā fiziska persona (turpmāk – ceļotājs), ja šādu preču importu neveic komerciālā nolūkā, neieved regulāri, ievedot tikai tādas preces, kas paredzētas ceļotāja personīgajai vai ģimenes lietošanai vai dāvināšanai un preču kopējā vērtība vienai personai nepārsniedz 430 EUR, ja ceļotājs ieceļo ar gaisa transportu, un 300 EUR, ja ceļotājs ieceļo pa sauszemi. Par personīgo bagāžu uzskata bagāžu, ko ceļotājs uzrāda muitas iestādēm iebraukšanas brīdī vai uzrāda vēlāk, pierādot, ka šī bagāža izbraukšanas brīdī ir reģistrēta kā līdzvedama bagāža sabiedrībā, kas nodrošina ceļojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas