E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9285
Lasīšanai: 2 minūtes

Par sēklu glabāšanu vai izplatīšanu kriminālatbildība nav noteikta

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2016
Tomass

Labdien. Ja marihuānas sēklu iegādāšanās Latvijas likumdošanas ietvaros nav uzskatāma par sodāmu, vai tikpat likumīga ir šo sēklu pārdošana kā kolekcionējamu priekšmetu?

A
atbild:
21. aprīlī, 2016
Valsts policija
Toms Sadovskis, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietnieks

Par sēklu glabāšanu vai izplatīšanu patiešām nav noteikta kriminālatbildība, jo pašas sēklas nesatur psihoaktīvo vielu - tetrahidrokanabinolu. Taču jāņem vērā, ka par šādu sēklu sēšanu gan uzreiz iestājas kriminālatbildība, jo tas norāda uz vēlmi iegūt narkotiskās vielas.

Krimināllikuma 256. pants nosaka, ka par narkotiskās vielas saturošu augu neatļautu sēšanu draud līdz pat divus gadus ilgs cietumsods, taču, ja tas izdarīts lielā platībā vai personu grupā, tad cietumsods var pieaugt līdz pieciem gadiem. Tāpat jāņem vērā, ka atsevišķi atbildība paredzēta arī par narkotiku glabāšanu, pārvadāšanu, tirgošanu vai cita veida nelikumīgu apriti.
Jāsaka, ka Valsts policijas praksē ir bijuši dažādi gadījumi, kuros aizdomās turētie mēģina attaisnot savu rīcību. Jā, sēklas glabāt nav aizliegts, bet, ja izrādās, ka tās arī sētas, tad tas jau ir pārkāpums. Likumā arī noteikts, ka zemes īpašniekam ir jāiznīcina ikviens narkotiskais augs, kas iesējies dabiskā ceļā, tādēļ dārza stūrī augošu marihuānu nevar uzdot par netīšām izaugušu. Šādos gadījumos gan vienmēr tiek rūpīgi vērtēta faktiskā situācija un redzeslokā nonākušo personu nodoms, jo tiesībsargājošo iestāžu mērķis ir notvert narkotiku izgatavotājus, nevis nevīžīgus zemes īpašniekus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas