E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9254
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Atkritumi
1
1

Mājas iedzīvotāji var noteikt īpašu kārtību par atkritumu apsaimniekošanu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. martā, 2016
Jānis Klušs

Labdien! Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā, kuru apsaimniekojam paši īpašnieki (dzīvokļi ir pašu valdījumā - privatizēti par pajām), kopjam kāpņu telpas, pļaujam zāli utt. Jautājums ir sekojošs, vai es kā viens no dzīvokļa īpašniekiem nevaru atkritumus vākt atsevišķā konteinerā, neviens kaimiņš pretenzijas par to neceļ, bet SIA komunālie pakalpojumi atsūtījuši ierakstītu vēstuli, kur brīdina mani, ka tiks lauzts atsevišķi noslēgtais līgums, jo tā nevarot, pamatojums MK 1013. Paldies par atbildi!

A
atbild:
30. martā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ministru kabineta noteikumos Nr. 1013Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” ir noteikta kārtība, kā dzīvokļu īpašnieki norēķinās par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un asenizāciju:

”17.4.1. ja atsevišķais īpašums ir dzīvoklis, – proporcionāli dzīvoklī deklarēto personu skaitam, sadalot summu, kas veidojas pēc neapdzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu īpašnieku vai nomnieku veikto maksājumu atskaitīšanas no dzīvojamās mājas kopējā maksājuma;/../”

Taču minētajā normatīvajā aktā ir svarīga piebilde:

 “2. Noteikumi piemērojami līdz dienai, kamēr dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarota persona ar nodošanas un pieņemšanas aktu pārņem dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības un dzīvokļu īpašnieki nav savstarpēji vienojušies par to, kā tiek noteikta katra īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu un tā sniegšanas kārtība.”

Tātad MK noteikumi Nr. 1013 būtībā attiecas uz daudzdzīvokļu mājām, kuras īpašnieki nav pārņēmuši savā valdījumā (Jūsu mājā tas ir noticis) un kopsapulcē noteikuši īpašu kārtību par norēķiniem ar pakalpojumu sniedzējiem (visticamāk, tas nav izdarīts). Tādēļ, ja vēlaties atkritumiem izmantot atsevišķu konteineru, dzīvokļu īpašniekiem Dzīvokļu īpašuma likumā noteiktā kārtībā kopsapulcē jāpieņem lēmums par to, ka atsevišķi dzīvokļu īpašnieki drīkst slēgt atsevišķus līgumus par atkritumu apsaimniekošanu un izmantot atsevišķus konteinerus, un šis lēmums jānosūta atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējam.

Taču no mājas apsaimniekošanas viedokļa kopumā šāds lēmums nebūtu racionāls: 1) tiem, kuri turpina izmantot kopīgo konteineru, nāksies maksāt vairāk, jo, visticamāk, konteinera tilpums netiks mainīts, bet maksa par pakalpojumu tiks sadalīta starp atlikušo dzīvokļu iemītniekiem; 2) ja šādi nolemtu darīt visi īpašnieki, mājas pagalms būtu pieblīvēts ar daudziem maziem konteineriem; 3) tas nešķiet finansiāli izdevīgi, jo atsevišķa konteinera noma un atkritumu izvešana nevar būt lētāka kā viena kopīga konteinera izmantošana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas