E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9155
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Drošība
1
1

Ieteicams vērsties Valsts probācijas dienestā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2016
Kaspars

Sveiki. Es tiku atbrīvots no ieslodzījuma vietas, un atlikusī soda daļa man tika aizstāta ar probācijas uzraudzību. Tā kā esmu deklarējies ārvalstīs un dzīvoju tur, pirms ieslodzījuma es rakstiski lūdzu probācijas dienestam atļauju atgriezties deklarētajā dzīvesvietā, uz ko atļauju saņēmu. Sākotnējā tiesas spriedumā man arī kā papildsods tika piemērota policijas kontrole. Es saņēmu zvanu no policijas ar lūgumu ierasties policijas iecirknī, lai stātos uzskaitē. Lai gan policijas kontrole man stājas spēkā tikai pēc 6 mēnešiem. Un man tika paskaidrots, ka viņiem ir zināms par manu mērķi pamest valsti un ka patreiz viņi man tādu atļauju nedod. Vēlējos jautāt, vai tas ir likumīgi vienlaicīgi izpildīt divus sodus, kas ir probāciju uzraudzība un policijas kontrole. Un kā rīkoties, ja abu šo institūciju lēmumi nonāk pretrunā viens ar otru?

A
atbild:
23. martā, 2016
Valsts probācijas dienests
Imants Mozers, sabiedrisko attiecību vadītājs

Ņemot vērā, ka vēstulē sniegtā informācija ir nepietiekama, lai sniegtu konkrētu atbildi uz vēstules autora uzdotajiem jautājumiem, Valsts probācijas dienests (VPD) sniedz vispārēju atbildi un aicina vēstules autoru vērsties dienestā, lai klātienē pārrunātu radušos situāciju un saņemtu izsmeļošu atbildi.

Vēstulē norādīts, ka vēstules autors atbrīvots no ieslodzījuma vietas un atlikusī soda daļa aizstāta ar probācijas uzraudzību. Dienests vērš uzmanību uz to, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem krimināltiesību jomā šāda situācija nav iespējama. Ja persona ir nosacīti pirms termiņa atbrīvota no brīvības atņemšanas soda izpildes, tad neizciesto brīvības atņemšanas soda daļu nevar aizstāt ar papildsodu – probācijas uzraudzība. Iespējams, par izdarīto noziedzīgo nodarījumu vēstules autors notiesāts ar brīvības atņemšanas sodu un papildsodu - policijas kontrole. Iespējams, ka šobrīd vēstules autors izcieš neizciesto brīvības atņemšanas soda daļu un viņam ir nosacīti pirms termiņa atbrīvotās personas statuss, nevis ar papildsoda – probācijas uzraudzība - sodītās personas statuss.

 Ņemot vērā iepriekš minēto, dienesta atbilde tiek sniegta kontekstā ar nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no brīvības atņemšanas soda un papildsoda – policijas kontrole - izpildi.

Vēstules autors vēlas izprast, kāpēc policija uzsākusi papildsoda – policijas kontrole - izpildi pirms pamatsoda izciešanas, proti, pirms beigusies uzraudzība pēc nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas. 

Dienests neveic papildsoda – policijas kontrole - izpildi, tāpēc nav kompetents sniegt skaidrojumu saistībā ar šī papildsoda izpildi, bet var izteikt viedokli un informēt, ka 2009.gada 16.jūnijā tika pieņemts likums “Grozījumi Krimināllikumā”, kas stājās spēkā 2009.gada 1.jūlijā. Likuma 5.punkts paredzēja papildināt Krimināllikuma  (KL) 45.panta pirmo daļu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Gadījumos, kad persona ir nosacīti pirms termiņa atbrīvota no soda izciešanas, papildsoda - policijas kontrole - izpildi uzsāk ar brīdi, kad beigusies personas uzraudzība pēc nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas."

Tātad personām, kuras noziedzīgo nodarījumu izdarījušas pēc 2009.gada 1.jūlija, papildsoda - policijas kontrole - izpildi atbilstoši KL grozījumiem uzsāk ar brīdi, kad beigusies personas uzraudzība pēc nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas.

Lai atbildētu uz jautājumu, vai ir likumīga vienlaicīga personas uzraudzība no VPD un Valsts policijas puses, ir nepieciešams zināt, kad tieši vēstules autors ir izdarījis noziedzīgu nodarījumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas