E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8979
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par braukšanu dzērumā un bez tiesībām - kriminālsods

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2016
Ēriks

Labdien. Nevaru atrast, kāds ir sods par "pilnu komplektu" - braukšana alkohola reibumā, 2.8 promiles, ar "baltajām tiesībām" un avārijas izraisīšanu (sasista sava mašīna) bez cietušajiem.

A
atbild:
23. februārī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kas ir tā dēvētās baltās tiesības? Tā ir mācību atļauja, dokuments, kuru izsniedz kā apliecinājumu tiesībām mācīties vadīt noteiktas kategorijas transportlīdzekļus.

Mācību braucieni pa ceļiem drīkst notikt tikai apmācītāja (braukšanas mācību instruktora vai transportlīdzekļa vadītāja, kura atbilstošās kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs ir vismaz 3 gadi) klātbūtnē un tikai tad, kad mācāmā persona ir pietiekami labi apguvusi vadīšanas iemaņas un ievēro Ceļu satiksmes noteikumu prasības.

Tā kā ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanas brīža sīkāki apstākļi (izņemot reibuma pakāpi) nav zināmi, cietušo nav (izņemot paša sadauzīto spēkratu), informācija vedina domāt, ka varētu būt piemērojama Krimināllikuma 262.panta “Transportlīdzekļa vadīšana alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē” pirmā daļa:

(1) Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību (transportlīdzekļa vadīšanas pirmā daļa: tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) un ja vadītājs atrodas alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem un konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas